nesreća na jakuševcu

Ozlijeđena trojica radnika, jedan teže: Odlagalište zatvoreno, građani napali Tomaševića

04.12.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Ponovno se odronio dio brda otpada na odlagalištu otpada Jakuševec u Zagrebu u ponedjeljak rano ujutro. O nesreći se oglasio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je kazao da su u nesreći ozlijeđene tri osobe od kojih jedna teže

Tomašević je kazao da se još uvijek utvrđuju okolnosti kako je došlo do odrona i u kakvoj je vezi sa sličnim događajem koji se dogodio prije 20-tak dana. Sve su inspekcije na terenu. 'Moram pričekati rezultate te istrage', poručio je zagrebački gradonačelnik.

Izjavu je davao prekidan uzvicima nezadovoljstva okupljenih građana, a mediji javljaju kako su ga napadali riječima 'Ti ćeš voditi grad! Kućni savjet ne možeš voditi!'.

Govoreći o odronu koji je bio prije tri-četiri tjedna Tomašević je kazao da nema nikakvih rezultata da je bilo ikakvih nepravilosti u upravljanju odlagalištem.

'Ovakve se stvari ne smiju događati', upozorio je Tomašević i istaknuo da je ključna sigurnost radnika i građana.

  • +14
Novi odron brda smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kazao je da i mjerne postaje ne pokazuju da je onečišćen zrak na Jakuševcu, ali je najavio dodatno mjerenje kvalitete zraka.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Kao Grad Zagreb napravit ćemo neovisnu istragu, angažirali smo sudskog vještaka', naveo je gradonačelnik. Otkrio je i da su tri radnika ozlijeđena od kojih jedan teže. Policija je ranije izvijestila o dva ozlijeđena radnika.

  • +2
Tomašević u razgovoru sa stanovnicima Jakuševca Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Podsjetio je i da privatna poduzeća od 2018. u ovom sastavu održavaju Jakuševec, ali inspekcija treba odrediti tko je odgovoran. 'Kada se utvrdi odgovornost bit će posljedica i sankcija bez obzira o kome se radi. Ovo se ne smije događati', poručio je gradonačelnik. Odlaganje je trenutno suspendirano i bit će kako kažu nadležne državne institucije.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Mi ćemo postupiti po nalogu državnih institucija', naveo je. Traži hitan sastanak s Vladom da se vidi što je potrebno napraviti da se odlagalište što hitnije zatvori i napravi novi centar u Resniku.

  • +4
Tomašević održao presicu na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl