redovna press konferencija

[FOTO/VIDEO] Tomašević: Grad neće financirati ni rušenje starog ni izgradnju novog maksimirskog stadiona

11.01.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević položio je kamen temeljac obilježivši tako početak radova na dogradnji Osnovne škole Ante Kovačića u Španskom, a nakon toga održao je redovitu press konferenciju

'Drago mi je da ovaj projekt ide dalje i da bi trebao biti završen u 12 mjeseci. Novac smo osigurali, tako da radovi mogu ići dalje. Ova škola imat će i novu sportsku dvoranu, igralište za nogomet i rukomet, različite sadržaje, nova parkirna mjesta, u svakom smislu će se podići standard, ali i kvaliteta života u ovom dijelu grada, jer su škole centri društvene zajednice i različiti sadržaji događaju se u njima', rekao je Tomašević prije polaganja kamena temeljca.

Kazao je da je vrijednost investicije za dogradnju Osnovne škole Ante Kovačića u Španskom 35 milijuna kuna s PDV-om.

Otkrio je pritom i tko će biti nova glasnogovornica Grada Zagreba, odnosno gradske uprave. 'Putem javnog natječaja izabrali smo Dinku Živalj. Ona je stručnjakinja za komunikaciju, odnose s javnošću, ima preko 20 godina iskustva suradnje s medijima. Bila je voditeljica i glasnogovornica predstavnika EU-a na Kosovu. Bila je savjetnica ministra za regionalni razvoj, glasnogovornica Vijeća za regionalnu suradnju, voditeljica ureda za odnose s javnošću misija OSS-a u Hrvatskoj i Albaniji', pobrojao je Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet objasnio je što će sve postići dogradnjom škole te je kazao da će to podići kvalitetu obrazovnog procesa i ukinuti trosmjensku nastavu. 'Odgojno-obrazovni sloj infrastrukture nam je važan. Nastojimo u tom smislu raditi i dalje. Jučer smo otvorili za predmetnu nastavu Osnovnu školu Miroslava Krleže na Kaptolu. To je prva od 13 cjelovitih obnova nakon potresa', kazao je.

Korlaet je kazao da im je u planu gradnja dječjeg vrtića na Malešnici te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za projekt. Sprema se, kazao je, izgradnja dječjeg vrtića s 10 odgojnih skupina i osnovne škole za 560 učenika, također na području Malešnice.

Rekao je i da će se tijekom 2022. izgraditi četiri vrtića u Kašini, Odranskom Obrežju, Žitnjaku i Ivanjoj Reki. Pobrojao je i na kojim će se školama vršiti radovi, a koje će se graditi.

  • +2
Gradonačelnik Tomašević položio kamen temeljac za dogradnju OŠ Ante Kovačića u Španskom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Tomašević je na upit novinara komentirao sastanak s Upravom GNK Dinamo. 'Najavio sam sastanak s upravom Dinama. I on se dogodio. Bio je konstruktivan. Raspravili smo o različitim modelima, jedan je i gradnja. Raspravili smo i različite modela financiranja. Gledamo modele koji neće opteretiti ni kunu gradski proračun, iz gradskog proračuna se neće financirati ni rušenje starog ni izgradnja novog', kazao je Tomašević, no nije želio iznositi detalje jer želi da zasad sve ostane između Grada i Dinama. 'Razgovori su još u ranoj fazi', dodao je.

Krajem mjeseca trebali bi se ponovno sastati. 'Imat ćemo neku ubrzanu dinamiku. Ne može se to riješiti preko noći. Govorimo o problemu koji je stajao dva desetljeća. U interesu nam je da pronađemo rješenje', rekao je gradonačelnik.

Tomašević potvrdio da se sastao s Upravom Dinama: Grad neće potrošiti ni kune na gradnju novog stadiona Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixsell

Na pitanje o Ciboni Tomašević je rekao kako je revizija pokazala da je u klubu bilo dvostrukog financiranja u iznosu od oko milijun kuna. 'Uočene su nepravilnosti, uočila ih je i njihova interna revizija, to se sada rješava. Vidjet ćemo što to znači za budućnost Cibone. Nama je ključno da svaka kuna koja iz gradskog proračuna ide u bilo koji sportski klub bude namjenski potrošena', kazao je.

Govorio je i o zarazi koronavirusom, vjerojatno s obzirom na to da je patrijarh Porfirije pozitivan na njega. Naime upravo je Tomašević izvukao novčić na božićnom prijemu SNV-a u četvrtak, a na prijemu je bio i Porfirije. 'Nisu mi ništa javili. Moje zdravlje je dobro. Znate da uvijek informiramo javnost, trenutno je zamjenica u izolaciji, ja sam zasad dobro, još uvijek se nisam zarazio', kazao je.

Osvrnuo se i na uklanjanje farmi i domaćih životinja na Jakuševcu. 'Godine 2010. bilo je zabranjeno držanje domaćih životinja, pa se odluka odgađala više od 10 godina. Više nema odgađanja odluke. Bila je mogućnost, nuđena je financijska pomoć za preseljenje farmi. Neki vlasnici farmi to su učinili i izmjestili ih, neki su to napravili bez financijske pomoći kasnije. Ostalo je osam farmi, tako da će to rješavati gradski ured', kazao je.

Također, osvrnuo se na pitanje otpada, kazavši da se odvoz glomaznog otpada normalizirao i da se sada rješavaju prijave građana. 'Nadam se da ćemo uskoro dobiti dozvole za drobilice', kaže gradonačelnik.