aktualne teme

[VIDEO/FOTO] Tomašević otkrio koliko radnika u gradskoj upravi je višak: Moguće je da nekom direktoru bude ponuđen posao smetlara

04.01.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o otkazima u Holdingu

'Stanje 4. lipnja, kada smo preuzeli vlast, što se tiče ukupno prijavljenih projekata na Fond solidarnosti EU 479 milijuna kuna, ukupno ugovoreno je bilo 137 milijuna kuna. Danas je ukupno prijavljeno milijardu i 836 milijuna, četiri puta više. A ugovoreno je 719 milijuna kuna', rekao je na početku gradonačelnik Tomašević. Podsjetio je da Gradska uprava od 1. siječnja više nema 27 ureda.

'Ne znam postoji li grad s toliko ministarstava. Sada ih je 16. To smo obećali u kampanji, to smo i izvršili', kazao je Tomašević.

Govoreći o otpadu kazao je da su jučer izdane sve dozvole za korištenje sabirno-oporabnog centra koji se nalazi u sklopu Jakuševca.

'Normalizira se odvoz globaznog otpada i prazne reciklažna dvorišta', poručio je Tomašević. Odgovarajući na pitanje o otkazima u Holdingu kazao je da se brojka oko 500 odnosi samo na zaposlene u toj tvrtki, a u cijeloj grupi će ih biti oko 700. Istaknuo je da je cijeli proces savjetovanja sa sindikatima počeo u studenome.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Višak je u administraciji. Savjetovanje je započelo i trajat će neko vrijeme kada će se dogovoriti kriteriji kako će biti određen višak', kazao je Tomašević dodavši da će više o tome komunicirati uprava Holdinga. Gradonačelnik je objasnio da će svim ljudima gdje se utvrdi da postoji višak, administraciji, biti ponuđen odlazak u operativu. Naveo je da je među viškom radnika malo čistačića, a na rukovodećim mjestima oko stotinjak radnika.

'Otpremnine će se poštivati prema kolektivnom ugovoru i zakonu. To su veći iznosi od dvije plaće', poručio je zagrebački gradonačelnik. Rekao je da je dug Holdinga oko pet milijardi te da je zadaća nove Uprave upravo rekonstrukcija. “Da bi Holding opstao potrebne su razne mjere. Tako ne može opstati. On ne može više biti gubitaš.” Na pitanje može li se dogoditi da nekome tko je trenutno zaposlen na rukovodećoj poziciji bude ponuđen posao smetlara, odgovorio je: 'Naravno da je moguće, zašto ne bi bilo moguće'.

  • +2
Tomašević održao je konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Odgovarajući na pitanje o Snježnoj kraljici kazao je da je novac koji se izdvaja za taj događaj znatno smanjen. O budućnosti događaja je kazao da će se vidjeti s skijaškim savezom i drugim adresama, ali sigurno je da grad s ovako velikim iznosom kao do sada neće financirati događaj. Rekao je i kako očekuje da će Žičara proraditi do kraja mjeseca. Komentirao je i pucanje vrelovoda po cijelom gradu, što je posljednjih mjeseci postala uobičajena situacija.

'Što se tiče vrelovoda, radi se na projektu sanacije. Nadam se da će završiti do 2023. godine. Očekujem od HEP-a da se ti radovi intenziviraju. Dio cijevi koje pucaju ćemo financirati iz Fonda solidarnosti, no onaj glavni val investicija trebao bi krenuti ove godine. Tu se definiraju zadnji projekti vezani uz vodoopskrbu', poručio je. Gradonačelnika su novinari i pitali i da komentira nezadovoljstva sindikata u Holdingu oko razvoja situacije.

'Komunicirali smo da će se za višak radnika ići u program zbrinjavanja i pregovore sa sindikatima o smanjivanju tog broja. Tako ćemo i smanjiti te brojeve. Smanjivanja materijalnih prava neće biti. Volio bih da se da se pregovori vode na relaciji uprave i sindikata', rekao je Tomašević.