daljnja procedura

[VIDEO] Tomašević: Imamo plan B, ali još nije vrijeme za to. I dalje inzistiramo na saborskom istražnom povjerenstvu

09.10.2020 u 10:50

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) izjavio je u petak da oporba i dalje inzistira na saborskom istražnom povjerenstvu oko afere Janaf te očekuju od HDZ-a da u daljnjoj proceduri priloži amandmane na njihov prijedlog

"Imamo plan B, ali još nije vrijeme za to. I dalje inzistiramo na saborskom istražnom povjerenstvu, ako HDZ tvrdi da tekst nije dobar, a jesu za ideju istražnog povjerenstva, jer kako oni kažu to je i njima u interesu, mi očekujemo amandmane na taj tekst", rekao je Tomašević novinarima na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

HDZ je ranije najavio odbijanje prijedloga oporbe o osnivanju povjerenstva. Tomašević ističe da je taj tekst predan u službenu proceduru, o njemu će se raspravljati i očekuje od HDZ-a, ako tvrde da tu nešto nije dobro, da kaže kako to promijeniti.

Nada se da će biti pritisak javnosti. "Mi kao oporba možemo upozoravati i vršiti određeni pritisak, ali na kraju je većina njihova", dodao je.

Rekao je da nikada u svom prijedlogu osnivanja saborskog povjerenstva nisu tražili da ispituju suce. "Ono što mislim da je primjereno, primjereno je svugdje vani, da možete pozvati određene, pa i članove pravosudne vlasti, pitati ih kako bi oni unaprijedili sustav i promijenili određene zakone koje smatraju da su loše napravljeni i zbog toga se više probijaju mjere ili se lakše vrši utjecaj politike izvršne vlasti na pravosudnu vlast", pojašnjava Tomašević.

Ne smatra da je to pritisak na pravosuđe u nekim konkretnim slučajevima ili suce kao takve. "Iz parlamenta se nadzire rad pravosudne vlasti tako da ne vidim zbog čega bi to bilo problematično. Ako HDZ smatra da je i da se može drugačije preformulirati neka predloži", rekao je.

Premijer morao znati za istragu oko Janafa

Tomašević drži da je premijer morao znati za istragu oko Janafa. "Direktor javnog poduzeća koji je pod sumnjom i mjerama za uzimanje mita, mislim da je to morao znati. Jer ako je to situacija da nije smio znati, mogao ga je postaviti i za glavnog državnog odvjetnika. Ne može biti takva situacija", kazao je.

"To što je trebao znati, ne znači da je trebao utjecati na istragu ili dovesti do probijanja mjera. Jer da je nakon takve informacije pridonio da su se probile mjere, onda premijer treba odgovarati", dodao je.

Rekao je i da "sve manje i manje" gleda intervjue predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji ga je nedavno prozvao te ga nazvao "wannabe-gradonačelnikom".