VELIKI PLANOVI

Tomašević: Idemo sporo da bi išli daleko, vjerujemo u korjenite promjene u ovom društvu

18.03.2023 u 19:05

Bionic
Reading

Novoizabrani koordinatori stranke Možemo!, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i saborska zastupnica Sandra Benčić, poručili su nakon subotnje izborne Skupštine da su optimističnu u razvijanju stranke koju će provesti kroz ''superizbornu'' 2024. godinu.

''Kroz kandidacijski proces imali smo prilike upoznati sjajne i stručne ljude iz stranke koji su spremni preuzimati odgovornost i upravljati strankom u zahtjevnom periodu koji nas očekuje'', izjavila je Benčić nakon izborne skupštine održane u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik.

Benčić je ocijenila da su u vodstvo stranke kandidati koji su se u svojim zajednicama već razvili kao pošteni ljudi koji su solidarni s najranjivijim skupinama u društvu.

''Potvrdili smo da smo zelena ljevica koja temelji svoju politiku na okolišnoj, prostornoj pravdi i zahtjevu za jednakošću koji ne govori samo o jednakim prilikama, već i o jednakosti ishoda u kojem tražimo društvu u kojem svi imaju barem dovoljno'', dodala je.

Benčič je naglasila kako je cilj Možemo! u idućem razdoblju aktivirati što veći broj građana i građanki koji će, kaže, zajedno s  njima birati razvoj umjesto stagnacije i kvalitetu života umjesto preživljavanja, dostojanstvo svakog čovjeka umjesto nesigurnosti, te perspektivu umjesto bijega iz zemlje.

Možemo! se povezao s nezavisnim listama, lokalnim inicijativama i strankama zelenog i lijevog predznaka

Zagrebački gradonačelnik i novoizabrani koordinator stranke, Tomislav Tomašević, također je izrazio optimizam i najavio daljnju konsolidaciju stranke zbog koje su se povezali s brojnim lokalnim inicijativama, nezavisnim listama, lokalnim strankama koje su zelenog i lijevog predznaka.

''Idemo sporo da bi išli daleko. Vjerujemo u korjenite promjene u ovom društvu. Temeljito mijenjamo stvari u Zagrebu unatoč brojnim preprekama na koje se moraju naviknuti svi oni koji nisu radili kvalitetno", ustvrdio je.

Izabrano sedam članova Upravnog odbora

Tomašević je naglasio da ih čvrsto vežu ideje zelene ljevice u smislu ekološke održivosti, socijalne pravednosti, rodne ravnopravnosti i veće demokracije.

''Takve ćemo još okupiti i zaraziti ovim idejama koje su ključne  za budućnost i opstojnost ove zemlje'', dodao je.

"Strpljivo gradimo političku organizaciju koja se neće tako lako raskinuti jer vjerujemo u političko drugarstvo i ljude koji se ne mogu potkupiti'', izjavio je Tomašević.

Kazao je da u tom smislu uvode inovacije poput dva koordinatora, odnosno dvojno vodstvo stranke, a po uzoru na zelene stranke na europskoj razini. Pritom u vodstvu imaju podjednak broj muškaraca i žena jer je to, kaže, temelj političke ljevice i inovacija koju uvode u hrvatski politički prostor.

Osim koordinatora, na skupštini se biralo sedam članova Upravnog odbora te 30 članova Vijeća Možemo!, među kojima, po pravilu rodnog pariteta, trebaju biti najmanje četiri članice Upravnog odbora i 15 članica Vijeća.

Novi članovi odbora su Danijela Dolenec, Jelena Miloš, Dušica Radojčić, Urša Raukar-Gamulin, Đuro Capor, Teodor Celakoski i Damir Bakić.

Novo vodstvo stranke bira se na mandat od dvije godine.

Sandra Benčić poručila je ranije danas na izbornoj Skupštini kako je "pitanje vremena kada će preuzeti upravljanje državom".