ARSEN, MERKURIJ, OLOVO

Toksični sastojci u trećini američkih igračaka

03.12.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Trećina igračaka koje se prodaju u SAD-u sadrži toksične proizvode, pokazalo je ispitivanje američkog instituta za potrošače o nekoliko stotina proizvoda, objavljeno u srijedu, usred božićnih kupovina

WASHINGTON - The Ecology Center, koja objavljuje ispitivanje na svojoj stranici HealthyStuff.org, testirao je gotovo 700 igračaka i otkrio da 32 posto sadrži teške metale ili kemijske proizvode opasne po zdravlje, poput olova, kadmija, arsena i merkurija.

Centar, međutim, bilježi da je nakon povlačenja iz prometa nekih igračaka zbog olova u SAD-u 2007., od milijuna igračaka često uvezenih iz Kine, omjer igračaka koje sadrže metal štetan po nervni sustav jako pao.

"Broj proizvoda koji sadrže previsoku razinu olova pao je za dvije trećine nakon 2007.", ističe The Ecology Center, naglasivši da je 18 posto testiranih igračaka sadržavalo razinu višu od one koju su prihvatile savezne vlasti (300 čestica po miligramu).

Među tim su igračkama proizvodi popularni poput biciklića za Barbie, poncho za djecu Wal-Marta ili ručne torbice od plastike s likom lutke Dore.

Među drugim toksičnim proizvodima oko 3,3 posto igračaka pokazalo je razinu višu od 100 ppm kadmija, metala koji može naškoditi bubrezima i jetri. Arsen je uočen u istim količinama u 1,3 posto igračaka.