afera mjenice

Todorić protiv tužitelja vodi 3:0 - optužnicu tešku 17,8 milijardi kuna sud vratio na doradu

08.05.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Ivica Todorić protiv tužiteljstva vodi 3:0. Tako bi se nogometnim rječnikom mogao opisati tužiteljski hod po mukama u predmetima koji su povezani s bivšim gazdom Agrokora i postupcima povezanim s njim, piše u nedjelju Večernji list

U svim postupcima koji su do sada protiv njega pokrenuti zbog načina na koji je vodio Agrokor tužiteljstvo je pretrpjelo poraz bilo da je Todorić nepravomoćno oslobođen optužbi, da im je sud odbacio optužnice, da su sami povukli optužnicu natrag u istragu ili da im je sud optužnicu vratio, piše Večernji list.

Ovo posljednje dogodilo se nedavno na Općinskom sudu u Novom Zagrebu gdje je 14. travnja i 19. travnja održana sjednica optužnog vijeća u nastavku afere Mjenice. Riječ jeo postupku u kojem je ŽDO Zagreb u ožujku lani optužilo Todorića i još 22 osobe koje se terete da su preko mjenica i factoring društva prikriveno financirale Agrokor, pri čemu je pričinjena šteta od 18 milijardi kuna. Sud je sada tu optužnicu vratio ŽDO-u Zagreb na doradu te su im dali rok od šest mjeseci za podizanje nove.

Optužnica koja je sada vraćena tužiteljstvu na doradu svojevrsni je nastavak afere Mjenice u kojoj je u kolovozu 2019. bilo podignuto 13 identičnih optužnica protiv 29 osoba. U tom slučaju direktori poduzeća teretili su se da su lažirali fakture o isporuci robe, preko mjenica naplaćivali lažne fakture pa su potom te lažne fakture prodavali faktoring kućama, čime se prikriveno financirao Agrokor. Sud je optužnice bio odbacio, na što se tužiteljstvo žalilo, a žalbe su im usvojene.

  • +3
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U sudu sada spornoj optužnici, podignutoj u ožujku 2021., Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčavanjem mjenica pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora. Osim Agrokora, tako se, tvrdi tužiteljstvo, financiralo još nekoliko društava iz koncerna Agrokor.

Tužiteljstvo tvrdi da su Todorić i njegovi članovi uprave u ime Agrokora potpisali radi predaje na otkup 393 mjenice u ukupnom iznosu od 533.788 kuna. Što se tiče ostalih optuženika, tužiteljstvo tvrdi da su potpisali 2761 mjenicu s lažnim navodima, a ukupno su bile vrijedne 17,8 milijardi kuna. Prikriveno financiranje koristilo se jer je Agrokor bio prezadužen i banke ga nisu htjele financirati, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.