ANALIZA DRAGE PILSELA

Tmine nad Vatikanom

10.06.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Vatikanski sud službeno je optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46), uhićena u srijedu, 23. svibnja (vatikanska ga policija može zadržati 50+50 dana), za neovlašteno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suučesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost. Talijanski i svjetski mediji nagađaju što je moglo nagnati Papina sobara, sramežljiva i pobožna čovjeka, osobu od najveća Papina povjerenja, da plasiranjem povjerljivih dokumenata u javnost izazove jedan od dosad najvećih vatikanskih skandala i nagađaju je li on izdajnik ili žrtva. Ali najnovije spekulacije govore da se radi o dvostrukom agentu

Mnogi su se mediji nakon objave identiteta uhićenika, koji je prva dva dana bio zatajen, počeli pitati koji bi mogao biti motiv skromnom Papinom sobaru, osobi koja je imala pristup u privatne papinske apartmane u Apostolskoj palači, bila prva i zadnja koja je Papu viđala svaki dan, posluživala za papinskim stolom, putovala s rimskim prvosvećenikom i vozila se na suvozačkom sjedištu papamobila, da izda prvog čovjeka Katoličke crkve koji mu je beskrajno vjerovao. Je li u pitanju novac? Vjerojatno ne. Gianluigi Nuzzi, novinar koji je objavio dio tajnih dokumenata u svojoj novoj knjizi, ne želi otkriti svoj izvor, ali tvrdi da mu nije dao nikakav novac. U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom (IOR), čiji je direktor Ettore Gotti Tedeschi (koji je pak bio uvjeren da ga netko želi ubiti) konačno ovih dana i maknut, navodno Papinom voljom. U njima se često spominje ime državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

Nuzzi, poznati talijanski novinar, kaže da su oni koji su mu dali dokumente iskreni ljudi, stvarno zabrinuti za Katoličku crkvu i žele razotkriti korupciju koja u njoj vlada. Gabriele, 46-godišnjak koji bi mogao dobiti 30 godina zatvora bude li proglašen krivim, živio je u udobnom stanu unutar vatikanskih zidina sa suprugom i troje djece. Svi koji ga poznaju kažu da je vrlo pobožan. Gabriele bi mogao biti nečiji žrtveni jarac. Svećenik koji dobro poznaje Papina sobara kazao je za La Stampu da je Gabriele 'jednostavan čovjek' koji ne bi mogao organizirati takvu operaciju kao što je plasiranje tajnih dokumenata. 'Uostalom, zašto bi riskirao dobar obiteljski život koji je imao?' zapitao se svećenik. Talijanski komentatori pišu da bi sobar mogao biti pijun u mnogo većoj i unutarnjoj borbi za vlast u Vatikanu. Neki tvrde da su makijavelijevske makinacije unutar Vatikana koje su nedavno izašle na vidjelo zahvaljujući objavi povjerljivih dokumenata dio kampanje recipročnog nabacivanja blatom između saveznika i neprijatelja vatikanskog državnog tajnika, kardinala Bertonea.

'Ovo curenje dokumenata ne može se samo definirati kao izdaja', napisao je povjesničar Crkve Alberto Melloni u listu Corriere della Sera, dodavši kako se radi o dijelu unutarnje borbe između kurijalnih kardinala. 'To je strategija napetosti, orgija vendeta i preventivnih vendeta koje su izmakle kontroli onih koji su je pokrenuli', piše Melloni. 'Nikada osjećaj dezorijentacije u Katoličkoj crkvi nije dosegao ovakvu razinu. Ovo je sustavni nered', dodao je. Drugi povjesničar Crkve Vittorio Messori, koji je pisao knjige o kardinalu Ratzingeru prije nego što je izabran za Papu, kazao je za La Stampu da je vatikanska kurija uvijek bila 'gnijezdo stršljenova'. Tek treba utvrditi je li Gabriele idealistički 'zviždač', zabrinut za boljitak Crkve, ili žrtva tog gnijezda. Dakle, kako se čini, počele su borbe za vlast i zavjerenička preslagivanja kao uvertira sukcesije osamljenog i bolesnog Benedikta XVI. Talijani čekaju povratak na katedru Svetog Petra koju od 1978. zauzimaju stranci i sve upućuje na to da su odlučili ostvariti to na idućoj konklavi.

Kažu da su Ivana Pavla II jednom prilikom upitali: 'Vaša Svetost, koliko ljudi radi u Vatikanu?', na što je Poljak Karol Wojtyla, papa između 1978. i 2005, ironično odgovorio: 'Otprilike polovina zaposlenih.' Sada bismo mogli kazati da znamo, slijedeći šalu pokojnog Pape, čime se bavi ostala polovica. Već nekoliko mjeseci Vatikan živi u nelagodi zbog višestruka filtriranja informacija tajnih dokumenata koji su primorala ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice, o. Federica Lombardija, da prizna kako je Crkva pod udarom posebnoga 'VatiLeaksa'. Objava optužbe za korupciju u upravi grada Vatikana te glasine o čudnom komplotu da se ubije Benedikta XVI donose na vidjelo strašnu borbu za vlast pred mogućim krajem pontifikata Benedikta XVI. Jer iako katolici misle (većina njih) da je papa Kristov vikar, predstavnik Boga na zemlji, Joseph Ratzinger je ustvari star i bolestan čovjek koji je navršio 85 godina života te je, da koristimo izraz vatikanskoga dnevnika L’Osservatore Romano, 'pastir među vukovima'.
A vukovi se, metaforički rečeno, uzbuđuju kada nanjuše krv. Kandidati da ga naslijede (oni, naime, koji misle da to jesu) započeli su s borbama, prilično profanim i grubim, da se dočepaju Papina položaja. Prednjače Talijani. Jer ne samo prezimena koja se spominju, već i načini koji se koriste potpuno su lokalne naravi. Postoji i jedan drugi važan razlog: Petrova stolica je zauzeta od 1978. strancem, pa se Talijani pitaju: nije li došlo vrijeme da (kako se vjeruje da se događa kod izbora Pape) Duh Sveti usmjeri pogled na nekog talijanskog kardinala tijekom iduće konklave u Sikstinskoj kapeli?

No, što je tu baš neobično i zašto pišem na ovaj način? Jer se bitka na vlast u srcu Katoličke crkve, na jedinstven i bolan način za mnoge istinske vjernike, vodi na stranicama dnevnih listova. No pitanje koje je prevažno, dakako, ostalo je u zraku: što je istina, a što laž u toj gomili otkrivenih tajni, demantija i priopćenja? Možda ništa nije baš kako se prikazalo u medijima. Možda je riječ samo o tomu da jedan sektor vatikanske kurije, kasta diplomata i prelata, misli da je Papa otišao predaleko promovirajući transparentnost vatikanskih financija i stav o nultoj toleranciji i potrebi kažnjavanja svećenika, redovnika i biskupa pedofila, među inim važnim pitanjima koji su mučili Benedikta u ovom pontifikatu.

Možda je Papa za ukus te vatikanske kaste otišao predaleko i prebrzo jer, na kraju krajeva, nije drugo nego starac i stranac od 85 godina, koji je sve usamljeniji i boležljiviji, koji se već i gubi u labirintima niskih udaraca i zavjera. Jer kroz 26 godina, Vatikanom i Crkvom je kraljevao poljski Papa, ekspert u odnosima s javnošću, čovjek željezne karizme i velikoga manevarskog prostora. Sedam godina, pak, Crkvu vodi sramežljiv njemački Papa, pa se odista čini kako su talijanski purpurati odlučili povratiti ono što misle da im pripada: prsten ribara ljudskih duša.

Zaključno, ne čini se da ostarjeli i bolesni Benedikt kontrolira situaciju ako je dokument upravo objavljen na stranicama La Reppubblice istinit, a u njemu se zahtijeva ostavka kardinala državnog tajnika i osobna Papina tajnika, njemačkog svećenika Georgea Gaensweina, koji je u svom sefu imao neke od povjerljivih dokumenata koji su iscurili u javnost (poput originala pisma na njemačkom jeziku kolumbijskoga kardinala Castrillona Hoyosa koji je Papu upozorio na priču da mu se sprema smrt unutar godinu dana) jer će u suprotnome štošta još strašnije biti objavljeno o tajnama i korupcijskim aferama kurije. Dakle, čista i žestoka ucjena Pape!
Nad Vatikanom su se, dakle, opet nadvile tmine, pa se valja prisjetiti da za tu sredinu možda odgovara ono što je Winston Churchill rekao za Kremlj: 'To je pitalica sakrivena u tajni, upakirana u enigmu.' U vezi s aferom VatiLeaks, šef vatikanskoga ureda za tisak, otac Federico Lombardi, izjavljuje da su dokumenti curili iz raznih vatikanskih ureda, pa, prema tome, 'ne može biti odgovoran samo sobar'. Priznati pak teolog, umirovljeni kardinal Walter Kasper, kaže da je jako žalostan zbog svega što se događa Papi i kako jedino što se može učiniti jest moliti se za nj. 'Znalo se da je curenje informacija prljava stvar, ali sada očekujem da će na vidjelo izaći cijela istina, pa da se Svetom Ocu olakša situacija', kaže Kasper.

A da je Benediktu teško, govori jedan važan podatak, prešućen u medijima pod kontrolom Katoličke crkve u RH, počevši od Religijskog programa HTV-a, sve do HKR-a, IKA-e i Glasa Koncila, a to je da se je prije dviju nedjelja, po prvi puta, na Trgu Svetoga Petra čulo kako su mnogi izviždali Benedikta. Ljudima ide na jetra ta strašna borba za vlast i za moć u Crkvi: više, kaže se, nije nikakva tajna da su Papa i kardinal Državni tajnik Tarcisio Bertone u groznim odnosima, da je u vatikanskoj kuriji zavladao totalni rat, između ostalog, zbog nagomilane korupcije i borbe klanova a vatikanisti ističu kako Benedikt XVI želi ostaviti sve pripremljeno i osigurano da ga naslijedi sadašnji nadbiskup Milana, kardinal Angelo Scola. Tajna, misterij, enigma...