ČAK 85 UGLEDNIKA

Tko su počasni konzuli Hrvatske u inozemstvu?

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 02.08.2013 09:58
  • Objavljeno 02.08.2013 u 09:58
Hrvatska zastava

Hrvatska zastava

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Svaka država slobodna je odlučiti o tome hoće li imenovati ili primati počasne konzularne dužnosnike, no za postizanje što boljih diplomatskih odnosa s drugim zemljama, osim karijernih diplomata mnoge države imenuju počasne konzule koji mogu obavljati razne diplomatske poslove. Pored toga što 68 uglednika obavlja tu funkciju u Republici Hrvatskoj, 85 ih u inozemstvu nosi titulu počasnog konzula Republike Hrvatske

U ukupno 56 svjetskih država njih 85 nosi titulu počasnog konzula Republike Hrvatske. Najviše ih je u Italiji; njih pet, a po četiri u Izraelu, Poljskoj, Španjolskoj i SAD-u.

Većinom se radi o odvjetnicima, liječnicima i poslovnim ljudima koji konzularne dužnosti obavljaju pored svoje redovite profesije.

Važno je napomenuti kako Republika Hrvatska ne osigurava niti plaća najam prostora počasnog konzulata, a niti počasni konzuli dobivaju ikakvu naknadu od Republike Hrvatske za obavljanje poslova počasnog konzula. U tom smislu samostalno osiguravanje prostora za rad uobičajena je praksa kod svih počasnih konzula Republike Hrvatske.

Oni nemaju diplomatski imunitet, ni ovlasti kakve imaju karijerni konzuli i konzuli po zvanju.

Popis počasnih konzula Republike Hrvatske u inozemstvu pogledajte ovdje:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi