DUHOVI IZ BOCE

Tko su likovi na zastavi s mapom Velike Albanije?

15.10.2014 u 11:02

  • +25

Beograd: Tučnjava i neredi na utakmici Srbije i Albanije

Izvor: Reuters / Autor: Marko Đurica

Bionic
Reading

Na zastavi koja je izazvala prekid utakmice Srbija - Albanija prikazan je zemljovid Velike Albanije u sklopu koje su Kosovo, dijelovi Grčke, Srbije te po pola Makedonije i Crne Gore. Glavni su likovi na zastavi političar Ismail Džemali i ratni vođa Isa Boljetini

Boljetini je bio jedan od pionira borbe za albansku nezavisnost, a u Balkanskim ratovima borio se protiv Srbije. Ismail Džemali bio je albanski državnik koji je sudjelovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti, prvi premijer i ministar vanjskih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

Srpski mediji pišu da se Boljetini, rođen 1864. u selu Boljetinu kod Zvečana, već sa 14 godina pridružio Prizrenskoj ligi. Sudjelovao je u bitci protiv otomanske vojske kod Slivove 1881. godine. Kada je 1902. uspostavljen ruski konzulat u Kosovskoj Mitrovici, Boljetini je prijetio da će svim Srbima koji budu radili u konzulatu zapaliti kuće, piše B92.

Nakon Mladoturske revolucije 1909. suprotstavio se turskoj vojsci koja je brojala 7.000 ljudi. Bio je ministar vojske u privremenoj Vladi Albanije 1913. te je napao dva srpska garnizona kod Debra. U Prvom svjetskom ratu također se borio protiv srpskih trupa. Ubijen je 1916. u Podgorici, osumnjičen da je u dosluhu sa Austrijancima. Godine 2004. Ibrahim Rugova dodelio mu je orden Heroja Kosova.

Ismail Džemali, rođen u Valoni 1844. godine, bio je čelnik Albanskog nacionalnog pokreta. Radio je u službi Otomanskog Carstva, bio je upravitelj više gradova na Balkanu. Poslije je pao u nemilost, protjeran je u Anadoliju, odakle je zatražio britanski azil. Nakon Mladoturske revolucije postao je zastupnik u turskom parlamentu, a 1911. pridružio se vođama ustanka u Albaniji, koja je 1912. postala nezavisna država. Bio je prvi predsjednik Privremene vlade Albanije, a po proglašenju nezavisnosti Džemali se s balkona skupštine obratio narodu i razvio crvenu albansku nacionalnu zastavu s crnim dvoglavim orlom.