JEDNO OD NAJBOLJIH ZANIMANJA

Tko su i što u Hrvatskoj rade aktuari

06.05.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Nedavno istraživanje europske agencije za zapošljavanje Career Cast pokazalo je da je posao novinara u tisku najgori koji možete imati, dok su na vrhu ljestvice najboljih zanimanja - aktuari. Do tog istraživanja većina u nas nije ni znala za aktuare, malu, dobro plaćenu skupinu ljudi koji u Hrvatskoj drmaju osiguravateljskom scenom

Aktuari su, ustvari, izuzetni matematičari, uglavnom s magisterijem odnosno poslijediplomskim studijem aktuarske matematike. O njihovim izračunima, procjenama rizika i analizi vaših podataka ovisi koliko ćete plaćati premiju za, primjerice, životno osiguranje.

Iako su aktuari u svijetu zaposleni u brojnim tvrtkama, od banaka i fondova do automobilskih kompanija, u nas ih je tek stotinjak i uglavnom su - aktuarke. Okupljene su u Hrvatsko aktuarsko društvo kojem je na čelu Irena Ročan, matematičarka s dugim stažom u Croatia osiguranju, osiguravajućoj kući koja je prva u nas, još u vrijeme bivše države i planske ekonomije, uvela aktuare, piše Jutarnji list

'Da, imamo najbolji posao na svijetu i volimo ga. Uvijek se računa nešto novo, o našim procjenama ovise milijuni, a plaća je iznad hrvatskog prosjeka za visokoobrazovane osobe. Nismo ni približno na cijeni kao u Europskoj Uniji, ali stvarno nam je dobro - kaže Ročan, a njezine kolegice Lidija Pecigoš-Višnjić i Danica Kovačić spremno potvrđuju.

U njezinoj kompaniji radno vrijeme je klizno - na posao se može doći između pola osam i pola devet ujutro. Bitno je samo odraditi najmanje osam sati. Sjede u dobro klimatiziranim i ukusno uređenim uredima s pogledom na grad. Nema stranaka, nema odgovaranja na upite korisnika, samo ono što najviše vole - računanje, matematičko modeliranje i procjenjivanje.


Spomenuto istraživanje do aktuara kao najboljeg posla na svijetu došlo je uvažavajući brojne parametre - od stabilnosti radnog mjesta i visine mjesečnog dohotka, sve do radnih uvjeta i mogućnosti napredovanja. Aktuarsko zanimanje pored svakog od tih kriterija dobilo je punu ocjenu. Uzmimo, primjerice, mogućnost napredovanja.

'Aktuari zapravo sami upravljaju svojom karijerom. Tijekom života možemo položiti desetke vrlo zahtjevnih ispita, no ne moramo. Sa svakim ispitom koji položimo stječemo višu kvalifikaciju i samim time smo više na cijeni. Neki su položili deset, neki trideset ispita, sami određujemo koliko želimo napredovati', govori Irena. Objašnjava da aktuara nema mnogo na tržištu dijelom i zato što je matematika težak studij, pa su uvijek na cijeni i posao im je gotovo zagarantiran.

Zanimljivo je da je više od devedeset posto hrvatskih aktuara ženskog spola. Naše sugovornice objašnjavaju to time da se radi o 'rudarskom' poslu koji zahtijeva mnogo rada i cijeloživotnog učenja, a muškarci preferiraju rukovodeće poslove.

Pa, iako su aktuarke žene, bez zadrške će pošteno izračunati da su žene sklonije manjim prometnim nesrećama od muškaraca. No, zato muškarci, kada se sudare, naprave puno veću štetu. I na temelju takvih podataka o učestalosti šteta, aktuari će računati kolika mora biti premija osiguranja da osiguravatelj ne bi bio na gubitku.

Rad aktuara nadzire financijski regulator Hanfa, koji im može oduzeti i licencu ako se utvrdi da je neka njihova pogrešna procjena rezultirala velikim gubicima. No to se, zapravo, ne događa jer su aktuari izuzetno dobro obrazovani i, poput svakog matematičara, imaju izvrsne načine provjere svojih izračuna. Posao, naravno, uvijek nose i doma jer, kažu, kada računanje uđe u krv, matematički procesi u glavi se odvijaju čak i dok kuhaju ručak. No ove, kako će za sebe neopravdano reći – 'autistične matematičarke' - uživaju u svakom trenutku, a matematički modeli, funkcije i krivulje njima su bolja zabava od bilo čega na svijetu.