ODJECI JOŠ JEDNE SMJENE

Tko pije, a tko plaća na Pantovčaku?

11.03.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon što se jučer dogodila još jedna smjena na Pantovčaku, ponovno se otvorilo pitanje zašto još uvijek ne postoji zakon o Uredu predsjednika RH koji bi uvelike riješio mnoge zavrzlame s kojima se trenutno susreće predsjednik Ivo Josipović

Kako navodi Deutsche Welle, rad predsjedničkog ureda još uvijek je reguliran prema uredbi iz Tuđmanovog doba, kada je predsjednik Republike imao veće ustavne ovlasti, a njegovi osobni savjetnici viši rang od ministara.

Ta je uredba ostavila nepreciziranima brojna pitanja, a i dovela do toga da na Pantovčaku još uvijek sjede Mesićevi savjetnici, da je tek u pripremi nova sistematizacija radnih mjesta i da se različito tumači s koje je dužnosti smijenjen, primjerice, Drago Pilsel.

'Žalosno je da se nakon 20 godina od osamostaljenja Hrvatske bavimo tehničkim pitanjima o radu Ureda predsjednika RH', rekla je za Deutsche Welle bivša savjetnica prvog predsjednika Franje Tuđmana. Takve zakonske nejasnoće vjerojatno su rezultirale i time da je na Pantovčaku broj savjetnika, suradnika i zaposlenika sa 30 u Tuđmanovo doba narastao na preko 160 zaposlenika za dva Mesićeva mandata. No sve to trebalo bi se riješiti malim zakonskim poboljšanjem.