SPEKULACIJE U ZRAKU

Tko mulja oko 'švicarca' - Lalovac ili Smajo?

13.10.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon što je jučer Denis Smajo iz Udruge Franak izazvao buru izjavom da mu je ministar financija kazao da će nekoliko dana nakon izbora Ustavni sud srušiti zakon kojim je ponuđeno rješenje za švicarski franak, Boris Lalovac je sazvao presicu da bi ga demantirao. Tko od njih dvojice govori istinu, upitali smo danas Denisa Smaju, no on u medije više ne želi izlaziti

'Osobno mi je ministar Lalovac rekao da će se nekoliko dana nakon izbora 8. studenog srušiti zakon, a da su u tome sudjelovali visokopozicionirani bankari i neki članovi HDZ-a. Bio sam šokiran saznanjem da se takve stvari mogu namještati i dogovarati', kazao je za Jutarnji list u ponedjeljak koordinator Udruge Franak Denis Smajo. Upravo je ta njegova izjava uzburkala duhove na političkoj sceni.

Ustavni sud se oglasio oštrim priopćenjem, a Smajine riječi je demantirao i ministar financija Boris Lalovac. 'S moje strane, nisam proizveo takvu informaciju. Ali da, postoje određene informacije koje dolaze do mene i ne mogu provjeriti jesu li istinite ili ne. Postoje pritisci, ali moramo spustiti loptu na zemlju', kazao je jučer Lalovac.

Poručio je da su se takve informacije već pojavljivale u medijima. 'Dolazile su do mene, a ja nisam dilao njima niti išta znam o tome. Razgovaralo se o tome što ako Ustavni sud donese drugačiju odluku. Vlada i dalje ima instrumente i nastavit ćemo se dalje boriti za građane', rekao je Lalovac.

Na ponovljeno pitanje je li rekao Smaji da su bankari, HDZ i suci dogovorili rušenje zakona, Lalovac kaže da razgovara svaki dan, kako je to 'rekla-kazala' i kako ne ulazi u to ima li u Udruzi Franak unutarnjih sukoba.

HDZ-ov Gordan Jandroković jučer je Lalovčeve izjave o navodnom dogovoru bankara, najjače oporbene stranke i Ustavnog suda prozvao 'lažima iz SDP-ove kuhinje'

Nakon jučerašnje Lalovčeve izvanredne konferencije pokušali smo doznati što Denis Smajo kaže na činjenicu da ga je ministar financija demantirao, no on je za tportal poručio da ništa ne želi komentirati.

Smajo, inače pilot zračnog traktora, sinoć se samo kratko oglasio na svom profilu na Facebooku. Naime, nakon reakcije Ustavnog suda Smajo je u svom statusu stavio poveznicu na novinski članak na tu temu, a u komentarima je samo napisao: 'Volio bih da ispadnem lažov. Eto, Ustavni sud sad to ima priliku dokazati:).'