SRBIJA I ŠTETNI PLINOVI

Tko kupi mali auto, dobit će 1000 eura i besplatan parking

29.03.2011 u 12:26

Bionic
Reading

Besplatno parkiranje u 14 gradova i 1000 eura subvencije dobit će građani Srbije koji se odluče na kupnju automobila s malom emisijom štetnih plinova. Tu zanimljivu mjeru nedavno je najavilo srpsko Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja

Spomenute bi mjere, usmjerene smanjenju emisije štetnih plinova, trebale stupiti na snagu već za nekoliko tjedana. Subvencije će se odnositi na modele automobila koji su najprodavaniji u Srbiji i na europskom tržištu. 'To su mali gradski automobili, kao što su Peugeot 207, Fiat Punto i Polo', izjavio je za agenciju Beta državni tajnik Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Bojan Đurić.

Pojasnio je da je uvjet za dobivanje spomenute subvencije to da automobil ima emisiju ugljičnog dioksida manju od 100 grama po prijeđenom kilometru.

S obzirom na cijene automobila s malom emisijom štetnih plinova, koje se u Srbiji kreću između 10.000 i 13.000 eura, subvencija će kupcima donijeti uštedu od oko 10 posto. Građani će subvenciju od 1000 eura dobiti posredstvom Fonda za zaštitu životne sredine, a eco friendly certifikat omogućit će im i besplatno parkiranje u 14 gradova Srbije.

Đurić tvrdi da besplatan parking neće biti velik udarac za lokalne tvrtke koje pružaju usluge parkiranja, jer je u Srbiji u 2010. godini prodano samo 60 automobila koji zadovoljavaju spomenute uvjete.

Tko zna, možda bi u ovoj priči, u kojoj je glavni cilj smanjenje emisije štetnih plinova, svoje mjesto uskoro mogao naći i prvi hrvatski elektromobil koji je u petak izložen upravo na beogradskom sajmu.