PORTRET PREDSJEDNIKA SRBIJE

Tko je zapravo Tomislav Nikolić?

21.05.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Predsjednik vodeće srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i, za sada još uvijek neslužbeno, novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić obnašat će tu dužnost u svom prvom mandatu koji po zakonu traje pet godina

Kako je navedeno u njegovoj biografiji objavljenoj na službenom portalu SNS-a, svoju političku karijeru započeo je u Narodnoj radikalnoj stranci u kojoj je brzo izabran za potpredsjednika. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mjesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke pod nazivom Srpska radikalna stranka (SRS) 23. veljače 1991. godine.

Za predsjednika SRS-a izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsjednika. Kasnije je tri puta biran za zamjenika predsjednika stranke, posljednji put 8. listopada 2006. Podnio je ostavku 6. rujna 2008. na sve funkcije u SRS-u. Već u listopadu 2008. osnovao je SNS, na čijoj je osnivačkoj skupštini 21. listopada 2008. godine izabran za predsjednika.

Kako se dodaje u njegovoj biografiji, od 1992. je zastupnik u Skupštini Srbije i jedini zastupnik koji je biran u svaki saziv od 1992, a zbog političkog djelovanja 1995. osuđen je na dvomjesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu.

U ožujku 1998. godine izabran je za potpredsjednika tadašnje srbijanske vlade, a podnio je ostavku 14. lipnja 1999. godine, kada je u Skupštini Srbije prihvaćena odluka o dolasku stranih snaga na Kosovo, ali je tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović donio uredbu po kojoj su svi članovi vlade morali ostati na svojim funkcijama pa je do 14. kolovoza 1999. godine bio potpredsjednik vlade.

Od kolovoza 1999. obnašao je dužnost potpredsjednika vlade tadašnje SR Jugoslavije dok je premijer bio Momir Bulatović. U svibnju 2007. godine izabran je za predsjednika srbijanskog parlamenta, ali je nakon pet dana smijenjen glasovima onih koji su ga izabrali.

Sudjelovao je na predsjedničkim izborima 2000. i osvojio treće mjesto iza Vojislava Koštunice i Slobodana Miloševića. Poslije toga je na predsjedničkim izborima 2004. i 2008. godine, oba puta u drugom krugu, izgubio od dosadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Nikolić je oženjen, ima dva sina i petoro unučadi. Kako je navedeno u njegovoj biografiji, rođen je 1952. godine u Kragujevcu i po zvanju je ekonomist.

Tehničku školu, građevinski smjer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Zaposlio se 1971. godine u građevinskom poduzeću Žegrap i radio u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu i drugim mjestima, sve do 1978. godine, kada se vratio u Kragujevac u tvrtku 22. decembar, u kojoj je bio voditelj odjela za investicije i održavanje. Bio je i tehnički direktor Komunalnog poduzeća u Kragujevcu.