PRIVATNA DOBIT PROTIV JAVNE DOBROBITI

Tko je vlasnik znanosti?

25.05.2010 u 11:54

Bionic
Reading

'Nastojanja da se patentira sintetski oblik života mogao bi njegovim kreatorima dati monopol na lanac genetskog inženjeringa i kočiti važna istraživanja', upozorio je ugledni britanski znanstvenik, profesor John Sulston sa Sveučilišta u Manchesteru, koji je i sam sudjelovao u sekvencioniranju čovjekovog genoma, piše BBC

Profesor Sulston još ranije se sukobio s doktorom Craigom Venterom, detalji čijeg su istraživanja o umjetnom životu objavljeni prošli tjedan, oko intelektualnog vlasništva kad su se natjecali u sekvencioniranju genoma 2000.

Venter je bio na čelu privatnog sektora čiji su napori bili usmjereni ka plaćanju naknade za informacije, dok je Sulston bio dijelom vladinih i dobrotvornih napora koji su se zalagali da genom bude slobodan i dostupan svim znanstvenicima.

'Sukob od prije 10 godina odnosio se na pristup i objavu podataka', podsjetio je profesor Sulston. 'Rekli smo da je to ljudski genom i da kao takav treba biti u javnoj domeni i strašno mi je drago što smo u tome tada i uspjeli', istaknuo je Sulston.

Sada su stari rivali opet u sukobu,  ponovo oko Venterovih napora za ponovnim pokušajem prijave za patente nad umjetno stvorenim organizmom čiji je nadimak Synthia, a za koje Sulston smatra da će 'biti izuzetno štetni za daljnje istraživanje jer bi jedino Venter imao potpun nadzor nad genetskim inženjeringom'.

Iz Venterovog instituta (JCVI) u Marylandu u Kaliforniji odmah su poručili da 'mnogobrojne kompanije i laboratoriji rade na području sintetiziranja genoma i biologije. Većina njih, ako ne i sve, vjerojatno imaju neki stupanj zaštite nad različitim aspektima svojega rada pa se čini malo vjerojatnim da bi bilo koja grupa, akademski centar ili kompanija mogli imati bilo kakav monopol. Venterov institut, kao i doktor Venter, zalaže se za otvoren dijalog i raspravu o svim pitanjima koja okružuju sintetičku genetiku i biologiju, uključujući intelektualno vlasništvo kao izuzetno važno pitanje.'

Međutim, profesor Sulston svoje je dvojbe iznio u Kraljevskom društvu u Londonu prilikom rasprave o izvješću 'Tko posjeduje znanost?' Instituta znanosti, etike i inovacija kojim predsjeda pri Sveučilištu u Manchesteru.

Izvješće pokazuje povećano patentiranje od strane istraživača, a Sulston upozorava da je 'problem postao mnogo gori nego prije 10 godina'. On vjeruje da 'pretjerana upotreba patenata koči istraživanja koja bi inače mogla iznimno mnogo koristiti društvu i zajednici, poput bolje zdravstvene zaštite za siromašne'.

'Postalo je moderno misliti da je važno imati snažno intelektualno vlasništvo te da je to ključno za promociju inovacija, no za to nema dokaza, kao što nema ni volje za razmatranje te problematike, iako se stvari počinju mijenjati', istaknuo je Sulston.

Potkraj prošle godine američka tvrtka Myriad Genetics izgubila je dio svojih prava na patentiranje dva gena raka dojke u pravnoj bici protiv grupa za zaštitu ljudskih prava.