NJEMAČKA NA UDARU

Tko je postavio bombu na kolodvoru u Bonnu?

12.12.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Njemačka policija traga za muškarcem tamne boje kože za kojeg se sumnja da je u ponedjeljak postavio bombu na bonskom kolodovoru. Iako istraga još uvijek tapka u mraku, tragovi vode ka islamističkoj sceni u Bonnu, izvještava Deutsche Welle

Da je eksplodirala, bomba ostavljena u ponedjeljak u plavoj putnoj torbi na glavnom željezničkom kolodvoru u Bonnu, odnijela bi zasigurno mnoge živote. Prema načinu izrade, ta eksplozivna naprava po mnogo čemu bila je navodno slična onima postavljenim u Madridu 2004. godine. Islamistički teroristi su tada u nekoliko vlakova, koji su s rubnih područja grada vozili u središte španjolske prijestolnice, postavili oko deset bombi koje su u jutarnjim satima 11. ožujka usmrtile 191 osobu, piše DW

Policija u akciji na bonskom kolodvoru

Prema navodima policije u Bonnu, u torbi se nalazio eksplozivni prah, budilica i nekoliko baterija. Sam upaljač bombe snage sigurnosti odmah su na licu mjesta, na kolosijeku bonskog kolodvora, uništile vodenim topom. Kako javljaju njemački mediji, pozivajući se na izjave policijskih glasnogovornika iz Bonna i Kölna, kao i na druge izvore iz tih krugova, ta pronađena i deaktivirana bomba nije trebala biti jedina. Istražitelji navodno polaze od toga da su slične eksplozivne naprave trebale istodobno biti postavljene i na drugim mjestima, odnosno, istodobno u još jednom ili u nekoliko vlakova.

Svjedoci djeca između 13 i 14 godine starosti

U Bonnu i u okolnim gradovima postavljeni su plakati s foto robotom mogućeg počinitelja. Traži se muškarac u dobi između 30 do 35 godina, visine od oko 1,90 metra, vitak i tamne boje kože. U trenutku kada je putnu torbu ostavio na bonskom kolodvoru na sebi je imao smeđe sivu sportsku jaknu, crne čizme i crnu kapu. Tako su ga opisala oba svjedoka pred čije noge je nepoznati muškarac u utorak jednostavno odložio torbu i nestao u nepoznatom smjeru. Svjedoci, dječaci od 13 i 14 godina, otvorili su torbu i ugledali sumnjiv sadržaj, te su odmah pozvali policiju.

Jedan od njih tijekom ispitivanja u policijskoj postaji navodno je na fotografiji koju mu je predočila policija prepoznao muškarca iz Somalije, Omara D. Nedugo potom policija je uhitila Somalijca, kao i Abdirazaka B. – oba su pipadnici islamističke scene u Bonnu i kao takvi policiji već dobro poznati. No, već nekoliko sati nakon uhićenja, dvojac je oslobođen.

Drugim riječima, zasad se samo pretpostavlja da je riječ o osobama iz islamističkih radikalnih krugova: Bonn je poznat kao uporište mnogih islamističkih organizacija, među kojima su najaktivniji pripadnici vehabijske scene.