Armin Laschet

Tko je mogući nasljednik Angele Merkel: Sin rudara, odvjetnik po struci, praktični katolik i otac troje djece

20.04.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Kao čelnik konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), Armin Laschet, koji je u siječnju došao na čelo najveće njemačke stranke, dugo je slovio kao najizgledniji demokršćanski kandidat za kancelara na parlamentarnim izborima u rujnu

U konačnici se, međutim, morao suočiti s velikim izazovom svoga rivala za kancelarskog kandidata Markusa Soedera, čelnika manje, sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Laschet je prošle noći dobio potporu predsjedništva CDU-a na tajnom glasanju, na kojemu se većina od 77,5 posto odlučila za njega kao kancelarskog kandidata.

Nakon toga je Soeder, popularni bavarski premijer, u utorak povukao svoju kandidaturu istaknuvši da je ponudio suradnju Laschetu tijekom predstojeće predizborne kampanje.

Soederovom povlačenju kandidature prethodila je višetjedna rasprava o kancelarskom kandidatu demokršćanske Unije CDU/CSU na predstojećim izborima.

Ovaj izbor dao je Laschetu najveće šanse da bude političar koji će naslijediti kancelarku na odlasku Angelu Merkel, koja je kao i on pri dolasku na mjesto kancelarke bila čelnica CDU-a.

  • +6
Armin Laschet Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Laschet je već najavio da će se u svom radu oslanjati na Merkelino naslijeđe i čvrsto utirati put na političkom centru. Pitanje je samo hoće li to biti dovoljno da na izborima u rujnu ostvari uspjeh i osigura dužnost kancelara.

Kao premijer najbrojnije njemačke savezne pokrajine i industrijskog centra zemlje, Sjeverne Rajne-Vestfalije, Laschet uživa snažnu lokalnu potporu, no sada će se morati uhvatiti ukoštac i s ne baš povoljnim brojkama potpore koju uživa u nacionalnim anketama, želi li dovesti svoj desni centar do uspjeha na izborima.

Po anketama provedenim prije Soederova povlačenja Laschet, sin rudara i odvjetnik po struci, izgubio bi od potencijalnih rivala iz manje popularnih oporbenih stranaka ako bi se izbori za kancelara odvijali izravno.

Praktični katolik, Laschet, otac troje djece, prvo je želio postati novinar, pa se prebacio u izdavaštvo prije nego li se okrenuo politici.

Bivši je član i njemačkog i Europskog parlamenta te fluentni govornik francuskog jezika, a u više je mandata obavljao ministarske dužnosti u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prije nego li je na čelu CDU-a ostvario pobjedu na pokrajinskim izborima 2017 i postao pokrajinski premijer.

Snažno je europski orijentiran, a u stranci ga se smatra čovjekom koji je više sklon stravanju kompromisa nego konfrontacija. No nije se klonio ni političkih kontroverzi, primjerice glasno podržavajući odluku Angele Merkel da dopusti ulazak u zemlju oko milijun migranata u jeku europske izbjegličke krize 2015.

U novije vrijeme Laschet se našao na udaru kritika zbog upravljanja koronakrizom.

Čini se da se je s mukom želio prikazati stabilnim i postojanim, suočen s izazovima brojnih izbijanja bolesti u svojoj matičnoj pokrajini i mijenjajući pristup u nošenju s pandemijom.

Njegovo neujednačeno postupanje u odnosu na izbijanje bolesti bilo je ključni faktor u smanjenju potpore u anketama popularnosti.

Proteklih tjedana na svojim je računima na društvenim mrežama objavljivao vijesti o mjerama koje je poduzeo tijekom pandemije, predvodeći pozive za privremenim "zaključavanjem" kako bi se zaustavio porast broja zaraženih dok se cjepiva ne budu u masovnoj primjeni.