Portret

Tko je Miro Palac? Velikodušni Kujundžićev prijatelj samozatajni je Hercegovac koji vrti ozbiljan biznis, a s jednim bivšim ministrom bio je blizak u gimnaziji

24.01.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon više pokušaja uspio je donekle urediti svoju imovinsku karticu i dati objašnjenje otkud mu 300 tisuća kuna, koliko mu je nedostajalo za kupnju nove kuće u Zagrebu, što je navodno 'posudio od prijatelja'. Riječ je o osobi imena Miro Palac, a pozajmicu je po prijavljenim podacima isplatio Kujundžićevoj supruzi Tatjani, i to bez roka povrata

Pišemo da je ministar 'donekle' uredio svoju imovinsku karticu jer je samo dan nakon predaje njene nove verzije ponovno iskrsnula rupa: radi se o kući u rodnoj Ivanbegovini pokraj Imotskog, za koju je prijavio da se prostire na 100 kvadrata, dok je prema otkriću Slobodne Dalmacije ona gotovo dvostruko veća, uz okućnicu od preko tisuću kvadrata i vanjski bazen. Upravo ondje osobe bliske Kujundžiću fizički su nasrnule na novinarku splitskog lista, zbog čega su privedene i kazneno prijavljene.

Velikodušni Miro Palac, koji je svom prijatelju posudio pozamašan iznos kako bi investirao u zagrebačke nekretnine, inače je suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharmanet i vlasnik ljekarne Palac.

Pharmanet je veledrogerija osnovana 2009. godine, nastala udruživanjem pedesetak malih ljekarnika, te je u međuvremenu dosegnula prosječni godišnji promet između 250 i 300 milijuna kuna. Palac je jedan od njih preko svoje tvrtke Ljekarne Palac, koja na tržištu djeluje od 2000. godine i zapošljava petnaestak osoba. Godišnji prihod iznosi joj 25 milijuna kuna, uz značajnu dobit od oko pet milijuna, a zabilježeno je da je iz državnog proračuna uprihodila oko 1,3 milijuna kuna.

Preko svoje ljekarne Palac je 2011. osnovao tvrtku kćer Ljekarne Kuharić, koja s prihodom nešto manjim od 20 milijuna kuna posluje stabilno i profitabilno. On sam suvlasnik je još nekoliko tvrtki (IGA, Magdis te njihovih tvrtki kćeri) koje također imaju prihode u desecima milijuna kuna, a prošle godine s nekoliko osoba osnovao je i tvrtku Jelšanski vrtovi, registriranu za građevinarstvo i prodaju nekretnina.

'Zazirali od manifestacija s komunističkom ikonografijom'

O Miri Palcu nema puno dostupnih informacija: zabilježen je novinski tekst u kojemu se spominje kao 'najbolji školski prijatelj' donedavnog ministra Gorana Marića, koji je iz ministarske fotelje otišao također zbog golemih nejasnoća vezanih uz vlastitu imovinu. Njih dvojica su, tvrdi se, u istoj učionici sjedili od petog razreda osnovne do završetka srednje škole.

'U gimnaziji smo bili bliski, ne znam ni sam po čemu, možda po averziji prema režimu, nametanju kolektivizma koje je negiralo osobnost, individualnost, kreativnost. Zazirali smo od manifestacija s pretežno komunističkom ikonografijom, što smo izbjegavali i ignorirali. Naravno, nismo bili toliko naivni da bismo se izlagali opasnostima. U takvom režimu jedino nam je ostao sport da nešto kažemo o sebi. On je igrao nogomet, a ja košarku. Njega kao osobu najbolje je opisao naš zajednički prijatelj koji mi je rekao: ‘Tko nema Gorana za prijatelja, taj ne zna što je istinski prijatelj', kazao je Miro Palac za Večernji list u studenome 2017. godine.

U Grudama sagradio kuću

Vrijedi kazati da u Grudama postoji još nekoliko osoba imena Miro Palac, od donedavnog vlasnika jednog autobusnog poduzeća, koji je u javnosti izazvao pažnju kada je svoja vozila ustupio za prijevoz građana do birališta na izborima 2015. godine, do lokalnog vijećnika HDZ-a. Oni nemaju veze s ovom pričom.

  • +2
Kuća Milana Kujundžića u Ivanbegovini Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Palac, suvlasnik veledrogerije, također je iz Gruda: onamo navraća nekoliko puta godišnje, najčešće na blagdane ili mise zadušnice. Nedavno je izgradio novu kamenu kuću iznad samoga grada.

Ključna u cijeloj priči je, dakako, veledrogerija Pharmanet, u kojoj on ima glavnu ulogu: na web stranici naveden je kao osnivač, dok je kao misija navedeno 'povećanje konkurentnosti u distribuciji lijekova na veliko, sprečavanje kartelizacije i monopolizacije djelatnosti te stabiliziranje ukupnog tržišta lijekova'.

'Ideja je bila osnovati učinkovitu veledrogeriju koja će po fer vrijednosti prenositi bonifikaciju ljekarnama...', stoji zapisan citat Mire Palca.

Veledrogerijska zlatna koka

Tportalov sugovornik iz farmaceutskih krugova objašnjava da je ova veledrogerija, premda ne spada u red najvećih u državi, svakako bila dosta korisna upravo za njene suvlasnike, dakle tih pedesetak malih ljekarni. 'Dobili su priliku pregovarati o većim količinama, a onda i o povoljnijim cijenama i većim maržama. Za neke lijekove i dalje pregovaraju s distributerima ili većim veledrogerijama, ali u nekim slučajevima - poput, recimo, Belupa - narudžbe obavljaju direktno od proizvođača', kaže ovaj sugovornik.

  • +16
Milan Kujundžić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Sam ministar Milan Kujundžić na konferenciji za novinare u petak proglasio je Miru Palca svojim 'starim prijateljem iz studentskih dana'.

'Otprije dvadeset ili trideset godina on ima dvije ljekarne u Zagrebu i to je sve što znam', kazao je Kujundžić, objasnivši da većina njegovih prijatelja dolazi iz medicinskih krugova.

'Ne znam kako bih kao ministar mogao pogodovati nekome tko ima ljekarnu, on nema nikakvu poveznicu s državom, Ministarstvom ili sa mnom kao ministrom. HZZO ispunjava svoje obveze prema svim ljekarnicima u roku od 60 dana', dodao je Kujundžić.