OČEKIVAN IZBOR

Tko je Marija Pejčinović Burić, kandidatkinja za novu šeficu diplomacije?

12.06.2017 u 20:07

Bionic
Reading

Marija Pejčinović Burić bit će nova ministrica vanjskih poslova, potvrdio je gostujući na HRT-u premijer Andrej Plenković. Dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova već nekoliko godina uspješno plovi vodama tog ministarstva

Ime Marije Pejčinović Burić počelo se spominjati čim su krenuli prvi medijski tekstovi o ostavci Davora Ive Stiera.

Rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vanjske trgovine, a kasnije postala i magistrica europskih znanosti. Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorica Ureda za korporativne komunikacije.

U političke vode, odnosno u Ministarstvo europskih integracija ulazi 2000., u vrijeme koalicijske vlade, i to na poziv Ivana Jakovčića. 'Iskreno rečeno, do tada nikada nisam ni razmišljala o takvom angažmanu jer sam imala sjajan i dobro plaćen posao u Plivi. Većini je ljudi moj tadašnji izbor bio nelogičan, ali moj postdiplomski studij u Brugesu i raniji rad u Europskom domu ipak jesu vodili u smjeru aktivnijeg uključenja u razgovore o pristupanju EU-a. Taj angažman nisam profesionalno mogla odbiti, premda je to značilo manje novca. Vjerovala sam da ulazim u dinamičan i nov sustav. Da sam karijerist, u HDZ bih se bila uključila mnogo ranije', kazala je svojedobno za Jutarnji list Marija Pejčinović Burić.

Četiri godine provela je na mjestu pomoćnice ministra europskih integracija, a 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, u kojem se zadržava do 2008.

Onima koji su pomnije pratili pregovore s Europskom unijom ime Marije Pejčinović Burić nije sasvim nepoznato. Naime u to vrijeme jedna je i od pregovaračica i to za poglavlja: 30 - Vanjski odnosi, 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34 - Institucije i 35 - Ostalo.

U HDZ se učlanjuje 2007. i već tada se susrela sa spekulacijama da bi mogla postati ministrica. 'Mislim da moj životopis svjedoči o tome koliko je u mojoj karijeri sve išlo postupno. Sada sam već četiri godine državni tajnik i ako sam to radila dobro, onda je logično da mogu ići i na sljedeći korak. No u karijeri mi je dosad puno samopouzdanja i živaca sačuvala spoznaja da mogu raditi puno različitih poslova. Znam da ništa nije zauvijek i da ništa nije zadano. Tako nisam imala problema s napuštanjem posla u Plivi kada sam željela imati dijete. Tako sam nešto kasnije odlučila da se neću vratiti u gospodarstvo, nego ću biti dužnosnica. Uvijek sam bila spremna raditi nešto novo. U karijeri sam prošla razne segmente i ne bojim se promjena', kazala je svojedobno.

Nakon izbora 2008. nastavlja svoj rad u Saboru kao zastupnica. Uz to je voditeljica izaslanstva Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska – EU, voditeljica izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali i članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om te drugim vanjskopolitičkim odborima.

Nakon pobjede SDP-ove koalicije na izborima Pejčinović Burić od 2013. radi kao savjetnica za europske politike (na projektima koje financira Europska unija, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU te u državama europskog susjedstva). Tako je s bivšom državnom tajnicom Tamarom Obradović Mazal savjetovala i tadašnjeg srbijanskog premijera Ivicu Dačića.

Pobjedom Andreja Plenkovića na izborima vraća se u MVEP te postaje državna tajnica.