tvrda desnica

Tko je Karin Kneissl, austrijska ministrica kojoj je Putin plesao na vjenčanju

21.08.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Tko je zapravo Karin Kneissl, austrijska ministrica vanjskih poslova, koja je izazvala pravu pomutnju u međunarodnoj politici pozvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina na vjenčanje. Kneissl je kadar krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) iako joj nije članica. Ekspertica je za Bliski istok, govori sedam jezika, a u karijeri je radila u diplomaciji, kao novinarka te predavačica na Sveučilištu u Beču. U javnosti je izazivala kontroverze knjigama, novinskim tekstovima i javnim nastupima

Svi svjetski mediji su prenijeli snimke toga kako Putin i Kneissl razdragano plešu na vjenčanju u austrijskoj provinciji. Javnost diljem zapadnog dijela svijeta, koji već godinama ima zategnute odnose s Putinom, njezin potez nije dočekala s odobravanjem, ali sudeći po tome kako se dobro zabavljala na svadbi, Kneissl malo mari za njihovo mišljenje.

Kritičari navode da je potez austrijske ministrice u potpunoj suprotnosti s međunarodnim diplomatskim protokolom, tim više što se s ruskim predsjednikom do tada susrela samo jednom, tijekom posjeta Austriji u lipnju.

Iako Kneissl nije blisko povezana s Putinom, stranka koja ju je postavila na mjesto ministrice vanjskih poslova itekako jest. Slobodarska stranka, dio vladajuće koalicije koju čini s Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza, održava bliske veze s vladajućom strankom u Rusiji i zalaže se za ukidanje sankcija protiv te zemlje uvedenih nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine. Neki analitičari smatraju da se Austrija s tvrdo desnom vladom pretvara u ruskog trojanskog konja unutar Europske unije te da ovaj potez ministrice šteti ugledu zemlje.

Kako bilo, čini se da Kneissl voli skretati pažnju na sebe predsjednicima država još od mladosti, jer je kao 17-godišnjakinja zabrinuta zbog građanskog rata napisala pismo libanonskom predsjedniku Amineu Gemayelu, na koje joj je on i odgovorio. U to vrijeme bavila se aktivizmom, bila je članica Amnesty Internationala i podupirala je organizacije za zaštitu okoliša i ljudskih prava. Kasnije je postala ekspertica za to područje svijeta, a doktorirala je međunarodno pravo na tezi o konceptu granica na Bliskom istoku. Studirala je između ostalog u Jordanu i Izraelu.

U karijeri je radila i u diplomaciji te govori sedam jezika - arapski, engleski, francuski, španjolski, hebrejski, mađarski i talijanski. Od 1990. do 1998. godine prihvatila se posla u kabinetu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka i u diplomatskoj službi bila je u Parizu i Madridu.

U javnim nastupima i autorskim tekstovima često oštro kritizira Europsku uniju te je izazivala kontroverze komentarima o migrantima u kojima je kao razloge nezadovoljstva u arapskom svijetu navela to što mnogi mladi ljudi ne mogu pronaći supruge jer ne rade, kod kuće su i tako se ne mogu ostvariti kao muškarci u tradicionalnim društvima. Optuživala je i njemačku kancelarku Angelu Merkel za teški nemar tijekom migranske krize, posebno se okomivši na njezine selfieje s izbjeglicama, a na udaru joj se našao i papa Franjo.

Iako se smatra konzervativnom intelektualkom, tu odrednicu su mnogi doveli u pitanje upravo zbog brojnih primjera krajnje desnog skretanja koji su je povezali sa Slobodarskom strankom i odmaknuli od narodnjaka, na čijim je listama imala prijašnje izlete u politiku.

  • +4
Vjenčanje Karin Kneissl Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njezino imenovanje ministricom uznemirilo je izraelsku javnost zbog navodne usporedbe nacizma i cionizma u knjizi 'Moj Bliski istok'.

U opširnom intervjuu za The Times of Israel u siječnju ove godine, odmah nakon imenovanja austrijskom ministricom vanjskih poslova, Karin Kneissl čvrsto je branila pozicije Slobodarske stranke Austrije, poručivši da niti predsjednik Heinz-Christian Strache niti ostali članovi nemaju antisemitskih sklonosti. No demantirao ju je ni dva mjeseca kasnije Jürgen-Michael Kleppich, kadar FPO-a, koji je povučen s mjesta vojnog atašea iz Izraela jer se na Facebooku naslikavao u majici koja veliča nacističke SS postrojbe.

'Potaknuti bilo kakvu usporedbu između nacizma i cionizma je potpuna besmislica i ja nikad nisam napravila takvu usporedbu', kazala je Kneissl za The Times of Israel.

Naglasila je da je ona ukazala na povijesnu činjenicu da je Theodor Herzl sigurno bio inspiriran nacionalističkim težnjama koje su preplavile mnoge europske zemlje tijekom 19. stoljeća. 'Uvijek je važno smjestiti stvari u povijesni kontekst', poručila je.

52-godišnja Bečanka Kneissl je ministricom vanjskih poslova postala u prosincu prošle godine, nakon što je Austrija skrenula drastično udesno ulaskom Slobodarske stranke u vladu, ali i čvršćim stavom prema migrantima Narodne stranke pod vodstvom Sebastiana Kurza.

Vjenčanje Karin Kneissl Izvor: Društvene mreže / Autor: RT

U izraelskim medijima mnogo prostora dobio je pasus iz njezine knjige u kojoj je rani cionizam opisala kao 'ideologiju krvi i tla' baziranu na njemačkom nacionalizmu. Citat su neki analitičari protumačili kao povezivanje cionizma s nacizmom.

'Neki novinari su samo ukazali na jedan redak iz knjige bez objašnjenja konteksta', izjavila je u intervjuu za The Times of Israel.

Istaknula je da je važno da ona i austrijska vlada, čiji je dio, ostaju privrženi ideji Izraela kao židovske države i rješenju palestinskog pitanja po principu dviju država, u kojima Izraelci i Palestinci žive jedni uz druge u miru i blagostanju.

Austrijska židovska zajednica odbija imati bilo kakve kontakte s političarima iz FPO-a, a židovske vođe diljem svijeta zatražile su od izraelskih vlasti da budu protiv suradnje s njima jer članovi stranke još uvijek izražavaju rasističke i antisemitske stavove. FPO je na lošem glasu kao stranka koja udomljava neonaciste i ksenofobe, ali u posljednje vrijeme nastoji se distancirati od takvih političkih pogleda.