KONTROVERZAN GOST

Putin na vjenčanju austrijske šefice diplomacije zaplesao s mladenkom Kneissl

18.08.2018 u 17:44

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaplesao je u subotu s austrijskom ministricom vanjskih poslova Karin Kneissl na njezinu vjenčanju održanom u vinogradu u Štajerskoj, održanom uz pojačane mjere sigurnosti.

Poziv ruskome predsjedniku na vjenčanje ministrice Kneissl i poduzetnika Wolfganga Meilingera izazvao je brojne negativne reakcije austrijskih oporbenih stranaka, koje su podsjetile na rusku umiješanost u ukrajinski sukob.

Putin je na vjenčanje stigao s buketom cvijeća i u pratnji grupe kozaka koji su mladencima otpjevali tradicionalne kozačke pjesme, prenosi Reuters.

Fotografije prikazuju Kneissl (54) u dugačkoj "dindrlici" dok pleše i istodobno razgovara s Putinom u vinogradu na austrijskom selu blizu slovenske granice.

Među stotinu uzvanika bili su i austrijski konzervtivni premijer Sebastian Kurtz te njegov zamjenik s krajnje desnice Heinz-Christian Strache.

Poziv upućen Putinu iznenadio je mnoge u Beču i u Moskvi, osobito u trenutku kada između EU-a i Rusije vladaju zategnuti odnosi zbog ruskog pripojenja ukrajinskog Krima i ostalih pitanja.

Promatrači vjeruju da je Putinov dolazak na vjenčanje znak jačanja veza između Rusije i Austrije nakon višegodišnjih napetosti zbog ukrajinske krize, piše dpa.

Vladimir Putin i Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Austrija, za razliku od ostali europskih zemalja, nije protjerala nijednoga ruskog diplomata pošto je Velika Britanija optužila Rusiju da stoji iza napada kemijskim oružjem na nekadašnjeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju.

Nakon vjenčanja ruski će predsjednik otputovati u Njemačku gdje će u subotu navečer u palači Mesesberg o Siriji, Ukrajini i pitanjima energije razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel.