ISKUSNA MENADŽERICA

Tko je jedina Hrvatica u timu za spašavanje Agrokora?

05.04.2017 u 07:30

Bionic
Reading

Marija Šimović, jedina Hrvatica u timu Antonia Alvareza III. iz konzultantske tvrtke Alvarez & Marsal koja će voditi restrukturiranje Agrokora, rođena je 1969. u Sydneyu, otac joj je iz Zvirovića u Hercegovini, a majka iz Stankovaca

Kako doznaje Večernji list, otac Marije Šimović, pokojni Martin Šimović rođen je u Zvirovićima u Hercegovini, odakle je pedesetih godina prošlog stoljeća emigrirao u Australiju. Tamo je potkraj šezdesetih upoznao suprugu Anu, rođenu Perica, koja je u Sydney došla iz rodnih Stankovaca. Ima još dva brata i sestru koji žive u Sydneyu.

Marija Šimović rođena je 1969. u Sydneyu, gdje je 1997. diplomirala matematiku na Tehničkom fakultetu.  U Sydneyu je završila i Fakultet menadžmenta, a nakon što je bila direktorica u nekoliko australskih tvrtki, posljednjih godina živi u Velikoj Britaniji. 

Prema službenoj biografiji, stariji je direktor u A&M-ovu sektoru za Unapređenje korporativnog poslovanja. Ima više od 25 godina radnog iskustva na najvišoj menadžerskoj razini iz područja operacija, lanca opskrbe i upravljanja promjenama za globalno priznate 'blue chip' organizacije. Ima bogato operativno iskustvo u sektorima maloprodaje, zdravstvene zaštite, transporta, logistike i avijacije.

Radila je za IAG (International Airlines Group), gdje je vodila formiranje zajedničkog uslužnog centra u Središnjoj Europi. Prije toga nadgledala je važnu reviziju cjelokupne nabave IAG-a, troška na razini 13 milijardi funti što je za rezultat imalo kontinuirane godišnje uštede od više desetaka milijuna funti.

Obnašala je visoku funkciju u strategiji/M&A za vodećeg proizvođača hrane u Velikoj Britaniji, direktorice Nuffield Hospitals (20 privatnih bolnica) i upravljačke pozicije u tvrtkama Pepsi i YUM Restaurant International.