bogate biografije

Ovo je devet stručnjaka koji će pokušati zakrpati Agrokor

04.04.2017 u 20:33

  • +4

Alvarezov tim koji će spašavati Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Restrukturiranje Agrokora preuzeo je Antonio Alvarez III iz konzultantske tvrtke Alvarez & Marsal te je u utorak u Zagrebu predstavio novu upravu najvećeg domaćeg poduzeća koju čeka teška zadaća stabilizacije poslovanja

Šef tima je Antonio Alvarez III, izvršni direktor u Alvarez & Marsalu, utemeljitelj i voditelj europske podružnice od 2001. godine. Kao voditelj A&M-a za Europu nadgleda 10 zemalja i preko 400 suradnika. Imao je ključnu ulogu u nekoliko prominentnih turnarounda i projekata poboljšanja performansi poduzeća u zadnjih 10 godina te donosi više od 25 godina iskustva kroz rad u javnim i privatnim kompanijama, često preuzimajući pozicije direktora i članova uprave u ime klijenata A&M-a.

Antonio Alvarez III služio je kao CRO (chief restructuring officer - direktor za restrukturiranje) Abengoa grupe u 2016. (vodeća svjetska kompanija za obnovljive izvore energije i najveće restrukturiranje u Španjolskoj dosad) te kao CRO Upravljačkog vijeća za Edcon grupu u 2016. (maloprodajni div iz Afrike i najveće afričko restrukturiranje do danas).

Michael Corner Jones je voditelj A&M-ovog tima za financijsko restrukturiranje iz Velike Britanije i ima više od 20 godina iskustva u turnaroundima. Obnašao je brojne visoke upravljačke funkcije u velikim, kompleksnim i multinacionalnim ogranizacijama. Radio je s klijentima iz sljedećih industrija: potrošna roba, distribucija, otpad, energija, proizvodnja i telekomunikacije.

Corner Jones vodio je nekoliko kompleksnih međunardnih restrukturiranja uključujući Afren Plc, Autobar (prodaja aparata za hranu i piće ), Van Gansewinkel Group, Biffa Waste Management, Wind Hellas (najveća direktna strana investicija u Grčkoj od početka krize) i Eircom (najveći slučaj državne zaštite kompanije u irskoj povijesti).

Max Frangulov, izvršni direktor u Alvarez & Marsalu, ima više od 20 godina iskustva u strukturiranju operativnih i financijskih rješenja za maksimiziranje vrijednosti interesnih skupina u korporativnim turnaroundima.

Frangulov je obnašao dužnost CRO-a CEDC-a, jednog od najvećih proizvođača žestokih pića u svijetu. Djelovanjem njegovog tima uspješno je i brzo izvršena reorganizacija te kompanije koja je izlistana na američkoj burzi, a taj je angažman nagrađen nagradom 'Chapter 11 reorganizacija godine' te je Turnaround Atlas proglasio A&M globalnom turnaround konzultantskom tvrtkom godine. Frangulov je blisko surađivao s Alvarezom za vrijeme A&M-ovog angažmana u Parmalatu, talijanskom proizvođačku mlijeka i mliječnih proizvoda, koji je uključivao uvođenje posebnih procedura upravljanja za velike talijanske kompanije.

Paul Gilbert je izvršni direktor u Alvarez & Marsalu, s više od 20 godina iskustva u turnaroundu, restrukturiranju i privremenom upravljanju. Bio je savjetnik pri restrukturiranju u različitim vrstama industrija i jurisdikcijama s posebnim fokusom na tržišta u razvoju.

Gilbert je polovinu zadnjih 15 godina proveo na terenu u središnjoj i istočnoj Europi s menadžmentom i odgovarajućim interesnim skupinama na restrukturiranjima. Blisko je surađivao s Alvarezom III na angažmanu A&M-a u Edcon grupi, maloprodajnom divu iz Južne Afrike, pomogavši pri vođenju kompanije kroz restrukturiranje, pri kojem je sačuvana ogromna vrijednost za sve interesne skupine, uključujući dobavljače i zaposlenike koji nisu pretrpjeli nikakve financijske gubitke.

Bogusław Bartczak je izvršni direktor u Alvarez & Marsalu s više od 20 godina iskustva u turnaroundima, restrukturiranju i poboljšanju performansi kompanija u različitim industrijama, uključujući maloprodaju, veleprodaju, logistiku, robu opće potrošnje (posebice pivo i napitke) te proizvodnju.

Nedavno je bio predsjednik uprave poljskog 'uradi sam' maloprodajnog  lanca u problemima. Prije toga je radio za pivovaru Carlsberg, u kojoj je obnašao više visokih upravljačkih funkcija (potpredsjednik za operacije Carlsberga Poljska, predsjednik uprave Carlsberga Srbija, potpredsjednik za zapadnu Europu u Carlsberg Breweriesu i predsjednik uprave Carlsberga Italija).

Renald Bejaoui, stariji direktor u Alvarez & Marsalu, ima više od 10 godina iskustva u turnaround projektima, korporativnoj transformaciji te spajanjima i akvizicijama.

Bejaoui je nedavno blisko surađivao s Alvarezom III na savjetovanju vodeće kompanije za stambene i poslovne nekretnine u transformaciji njenog lošeg poslovanja u Francuskoj. Kao ključna osoba za provođenje promjena, vodio je organizacijsku reviziju top menadžmenta s predsjednikom uprave i njegovim zamjenikom.

Thomas Kolaja je izvršni direktor koji vodi sektor turnarounda i unapređenja poslovanja za njemačka i europska tržišta u rastu s uredima u Münchenu i Varšavi. Ima preko 20 godina iskustva u restrukturiranju, poslovnoj strategiji i savjetodavnim uslugama vezanim uz unapređenje operacija.

Kolaja je angažiran kao privremeni upravljač na sljedećim poznatim projektima: kao COO Tele Fonika Kablea (treći najveći proizvođač kablova u Europi), COO Mondijeve divizije papirne industrije u gradu Swiecie u Poljskoj te kao potpredsjednik za operacije Carlsberga Okocim S.A.. Radio je u mnogim industrijama, uključujući FMCG i pića te distribuciju za maloprodaju i veleprodaju. Prije nego što se pridružio A&M-u osnovao je i vodio Kolaja & Partners, vodeću tvrtku za privremeno upravljanje i restrukturiranje u Varšavi, koja je bila posvećena suradnji s klijentima diljem Europe.

Marija Simović je starija direktorica u A&M-ovom sektoru za Unapređenje korporativnog poslovanja. Donosi više od 25 godina radnog iskustva na najvišoj menadžerskoj razini iz područja operacija, lanca opskrbe i upravljanja promjenama za globalno priznate blue chip organizacije. Simović posjeduje bogato operativno iskustvo u sektorima maloprodaje, zdravstvene zaštite, transporta, logistike i avijacije.

Simović je prethodno radila za IAG (International Airlines Group) te je vodila formiranje zajedničkog uslužnog centra u središnjoj Europi, centralizirajući i relocirajući funkcije s lokacija diljem Europe. Prije toga nadgledala je važnu reviziju cjelokupne nabave IAG-a, troška na razini od 13 milijardi funti, što je kao rezultat imalo kontinuirane godišnje uštede od više desetaka milijuna funti. Podrijetlom je Hrvatica i govori hrvatski jezik. 

Obnašala je visoku funkciju pri sastavljanju strategije M&A za vodećeg proizvođača hrane u Velikoj Britaniji, direktorice Nuffield Hospitals (20 privatnih bolnica) te imala upravljačke pozicije u tvrtkama Pepsi i YUM Restaurant International.

David Johnston je direktor u londonskom A&M-ovom timu za restrukturiranje s više od 11 godina iskustva u turnaroundu, savjetovanju kompanija i računovodstvu.

Johnston se fokusira na upravljanje novčanim tokom, poslovno planiranje, financijsko restrukturiranje, smanjenje operativnog troška, smanjenje obujma poslovanja uslijed dezinvestiranja, analizu profitabilnosti i unapređenje poslovanja. Nedavno je savjetovao IT tvrtku (s milijardu eura prometa) po pitanju upravljanja novčanim tijekom. Projekt je uključivao: detaljnu analizu i prognoze priljeva i odljeva u različitim zemljama i divizijama, izradu novog modela za planiranje novčanog toka i identificiranje prilika za izgradnju radnog kapitala. Također je bio uključen u restrukturiranje kompanije za prodaju aparata za piće, pri čemu je dug smanjen s otprilike 900 na 450 milijuna eura. 

Barry Hopkins je stariji suradnik u londonskom uredu Alvarez & Marsala. Ima 14 godina iskustva u restrukturiranju i financijama jer je radio u investicijskom bankarstvu i kompanijama koje je financirao privatni kapital iz različitih industrija. Nedavni angažman za Hopkinsa bila je suradnja s predsjednikom uprave na restrukturiranju privatne naftne kompanije koja je uključivala prodaju imovine nevezane uz primarno poslovanje, prilike za refinanciranje i pregovore o preko 500 milijuna dolara potraživanja.

Hopkins je prethodno radio u Morgan Stanleyju i J.P. Morganu na spajanjima i akvizicijama te financiranju kroz dug.