alvarez & Marsal

Koga su sve sanirali novi Todorićevi šefovi

03.04.2017 u 18:24

Bionic
Reading

O tome što će se događati s Agrokorom, najvećom domaćom privatnom kompanijom, u ovom trenutku najviše zna Antonio Alvarez Treći. Sin je to Antonija Alvareza Drugog, koji je 1983. u New Yorku osnovao konzultantsku tvrtku Alvarez & Marsal, kojoj je ruski Sberbank povjerio posao restrukturiranja posrnulog Todorićeva poslovnog carstva

Antonio Alvarez Treći prošao je brojna restrukturiranja, ima 25 godina iskustva u tom poslu – sama tvrtka postoji 34 godine.

Razni portali za ocjenjivanje i verificiranje konzultanta Alvarez & Marsal (A & M) hvale kao inovativne, okretne i brze, tvrtku koja se može uhvatiti svega, od saniranja najvećih korporacija do razvijanja start-upa.

Njihov je temeljni biznis povećanje efikasnosti posrnulih poduzeća, bilo kroz restrukturiranje, smišljanje novih poslovnih modela ili povezivanje s privatnim financijerima.

A & M djeluje u brojnim sektorima, od energetike, financijskih usluga, zdravstva, javnog sektora, nekretnina i, naravno, maloprodaje. Na referentnoj listi navode klijente s liste Fortune Global 500. Iako je riječ o kompanijama koje su u široj hrvatskoj javnosti potpuno nepoznate, kao na kraju krajeva i sam A & M, na umu treba imati da se radi o poduzećima koja su u prosjeku desecima puta veća od cijelog Agrokora.

Vodila je stečaj banke Lehman Brothers i mnogih američkih kompanija poput HealthSoutha, Tribune Companyja, Interstate Bakeries, Targeta, Darden Restaurants i Arthur Andersena. Zapošljava oko 2.500 ljudi u 40 ureda diljem svijeta i na zlu je glasu kod konkurencije.

Naime, konkurencija tvrdi da tijekom restrukturiranja zaposlenici kompanije Alvarez & Marsal nerijetko potpomažu svoje biznise i partnere.

Zamjera im se da su tijekom stečaja Lehman Brothersa unajmili šest specijalista koji su ubrali oko milijardu dolara u raznim naknadama, zbog čega je taj stečaj bio najskuplji u američkoj povijesti. Trošak likvidacije Lehman Brothersa procjenjuje se na oko 1,4 milijarde dolara.

'Implozija financijskih tržišta 2008. može se nazvati katastrofom, a Alvarez & Marsal prvi su reagirali na nju. Projekt Lehman trajao je četiri godine, banka je počela vraćati dugove 2012. Postali su tvrtka kojoj se svi obraćaju za restrukturiranja – dobro su pozicionirani i najbolje definiraju novu generaciju konzultanata', stoji u opisu na portalu Vault.com.

Isti portal skraćeno navodi kako su im najveće prednosti fleksibilnost, visoke plaće zaposlenika i poduzetnost, a nedostaci teški uvjeti rada zaposlenih koje pogađaju stalna putovanja i nemoguće održavanje privatnog i poslovnog života. Kao nedostatak navodi im se i loša brendiranost, primjerice najveći konkurenti poput Deloitta ili Ernst & Younga daleko su šire poznati.

Što se Antonija Alvareza Trećeg tiče, Bloomberg piše kako je on specijaliziran za financijsko restrukturiranje tvrtki i strateško planiranje te kako ima iznimno iskustvo na području upravljanja likvidnošću u tvrtkama koje se bave telekomunikacijama, nekretninama, proizvodnjom, distribucijom, poljoprivrednom proizvodnjom, plinskim biznisom, zrakoplovnim biznisom i glazbenom industrijom.

Na njegovu službenom profilu na stranicama konzultantske kuće Alvarez & Marsal, koju je osnovao Alvarezov otac, piše da se četvrt stoljeća bavi restrukturiranjem privatnih i javnih kompanija u nizu zemalja, Velikoj Britaniji, Rumunjskoj, Estoniji, Španjolskoj, Nizozemskoj.

Na stranicama Sveučilišta Johnson Cornell piše kako je Alvarez građanin svijeta, a rođen je na Filipinima te se školovao u SAD-u, Francuskoj i Belgiji. Nazivaju ga stručnjakom za posrnule tvrtke i kompanijsko restrukturiranje, a osnovao je europsku podružnicu tvrtke Alvarez & Marsal koju je njegov otac utemeljio 1983. godine.

Sa sveučilišta hvale svog bivšeg studenta navodeći da se u slobodno vrijeme bavi pisanjem i izvođenjem glazbe pod pseudonimom A3. Ima gaže u klubovima po Velikoj Britaniji, a krajem prošle godine izdao je i singl. Alvarez kaže kako to radi u cilju da 'svemir učini boljim mjestom' i da na glazbu prenese stvari koje je naučio u profesionalnoj karijeri. Sebe vidi kao osobu koja inspirira mnoge te koja gradi mostove i spašava kompanije.