'SMJEŠTAJU MI'

Tko je državni tajnik koji se krije iza inicijala K.K., a duguje državi

03.10.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno Državni ured za reviziju dao uvjetno mišljenje Ministarstvu poljoprivrede za 2015. godinu, u njihovom nam je izvješću zapela za oko stavka o nevraćenom novcu koji su zaposlenici dobili za službena putovanja. Ukupan dug veći je od 30 tisuća kuna, a riječ je o 13 naloga, među kojima je najviši onaj bivšeg državnog tajnika u tom ministarstvu Krešimira Kuterovca - nastao još 2009. godine

Riječ je o sličnom prekršaju koji je bio jedan od razloga ostavke nekadašnje ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Propust u Ministarstvu poljoprivrede revizija je otkrila u izvješću za 2014., no u izvješću za prošlu godinu zabilježili su da su poduzete mjere prisilne naplate.

Na naš upit u Ministarstvu poljoprivrede kažu da ukupan dug na ime predujma za službena putovanja iznosi 31.716 kuna, a odnosi se na 13 putnih naloga.


Dio dužnika je u ovoj godini platio dugovanja, no najveći pojedinačni dug među njima je, vjerovali ili ne, nastao još 2009. godine. Iz Ministarstva na naš upit odgovaraju da je riječ o K.K., državnom tajniku koji duguje 11.469,21 kunu iz 2009. On je, kažu, odbio primiti opomenu te postupak protiv njega vodi Državno odvjetništvo.

Iz inicijala se krije tadašnji državni tajnikKrešimir Kuterovac. On je pak zapanjen time da ga proganjaju nakon toliko godina jer je napustio Ministarstvo 2009.

Sramota je to što rade gospoda nakon toliko godina. Govori to koliko je nesposobna administracija', kaže za tportal. Pojašnjava da je bio na pet službenih putovanja te mu nije jasno kako je dug mogao nastati ako su ona realizirana. Naime, službenici dobiju predujam, a ako do puta ne dođe, moraju ga vratiti. Vraćati moraju i razliku troškova ako ih nisu pravdali.

'Kod nas se radilo tako da uzmete predujam, a kada se vratite, razdužite i to je to. Administracija nije u stanju razdužiti putne naloge', kaže nam. Napominje da do prije tri dana nije dobio baš nikakvu obavijest o dugovanju niti da je odbio primiti nalog.

'Tek sad, prije dva, tri dana, dobio sam obavijest o ovrsi. Uložio sam žalbu i, ako treba, ići ćemo na sud', kaže nam Kuterovac, sumnjajući da mu netko želi smjestiti. Na našu opasku da su se čelni ljudi u Ministarstvu poljoprivrede izmijenili u više navrata od tada te da imenuje one koji mu žele smjestiti, ne odgovara konkretno.

Zaključuje da je, kada je odlazio iz Ministarstva, potpisao dokument u kojem je bilo navedeno da nema nikakvih potraživanja.

Podsjetimo, Kuterovac, koji se tijekom sastavljanja prošle vlade HDZ-a i Mosta spominjao kao kandidat za ministra poljoprivrede, prije i nakon rada u Ministarstvu poljoprivrede radio je na čelnim pozicijama u Agrokoru Ivice Todorića i njegovim tvrtkama Belje i Vupik