ČEST GOST CRNE KRONIKE

Tko je bio Vinko Žuljević Klica?

03.05.2015 u 12:44

Bionic
Reading

Ubijeni Vinko Žuljević Klica (56) nije bio tek nekakav umirovljeni časnik HVO-a. Riječ je o čovjeku za kojeg se u kuloarima govori kao tajnom vlasniku zaštitarske kuće Bilić-Erić kojoj je Klemm Security preoteo mnoge poslove, a prema optužnici Uskoka, preko Žuljevićevog kuma Vlade Rajića navodno su curili podaci oko istraga oko trgovine zemljištem za koje bi mogao odgovarati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Vinka Žuljevića su rano jutros nakon nedjeljne mise u smaknuli ubojice na glavnoj ulici u Sesvetama. Očevici pričaju da su čuli zvuk motocikala nakon kojih je najprije odjeknuo jedan hitac, za koji ne znaju tko ga je ispalio, a zatim rafal kojim je pokošen Žuljević. Prema riječima stanara, piše Novi list, ti motocikli udaljili su se prema sjeveru, dok je Žuljevićevo beživotno tijelo ostalo na ulici ispred kućnog broja 6.

Ovaj ratni zapovjednik bugojanske postrojbe HVO-a 'Garavi' dugi je niz godina punio stranice crne kronike, a mediji su ga povezivali s vrhom zagrebačkog mafijaškog podzemlja.

Široj je javnosti postao poznat tijekom suđenja za ubojstvo agenta domaćih obavještajno-policijskih institucija Veselina Marinova, u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute i agenta HIS-a pucao u samoobrani.

Inače, Žuljević je bio dugogodišnji prijatelj kralja poker-aparata Vjeke Sliška, ubijenoga na Cvjetnom trgu 2001. te je svjedočio na suđenju za Sliškovo ubojstvo, kao i u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije u Remetincu. Mediji su Klicu nakon likvidacije 'kralja poker-automata' proglasili Sliškovim nasljednikom i vođom njegovog klana. On je, pak, novinare prozvao da su o Sliškovom ubojici Jamesu Cappiauu pisali previše afirmativno, te da je Ivica Bertić, kojem se sudilo za Cappiauovu likvidaciju, ubio psa rata te da bi i on to učinio za svog prijatelja.

Žuljević je tada, u ožujku 2002. kazao kako je Sliškovo ubojstvo naručio Bagarićev klan, a prozvao je i tajkuna Hrvoja Petrača kao osobu koja je u policiju postavila svoje ljude. Žuljević je tada kazao kako je prije ubojstva on Slišku predložio da ga štite prijatelji, no Sliško je to odbio, taj put se pouzdavajući u pravnu državu. Iz takva je odgovora Žuljević zaključio da je Sliško kontaktirao policiju. Na suđenju 'zločinačkoj organizaciji' Klica je trebao svjedočiti o pokušajima Sliškova ubojstva 1995. i 1999., no pričao je o svom razgovoru sa Sliškom mjesec dana prije njegove smrti. Kazao je da su se našli u restauraciji 'Otok' te kako mu je Vjeko zabrinuto pričao o tome kako je načuo da će biti ubijen. Sliško mu je tada kazao da iza svega stoji Hrvoje Petrač te da je informacije dobio iz visokih policijskih krugova.

Prije šest godina, Klica je u Sesvetskoj Selnici doživio tešku prometnu nesreću. Na njegov Mercedes 550 S na pružnom je prijelazu naletio putnički vlak na liniji iz Budimpešte, a u nesreći je poginuo Klicin otac, dok je on prošao samo s ozljedama. Iste godine Klicino ime se spominjalo u slučaju otmice Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH. Nagađalo se da je Jelavić otet zbog novca, da su ga otele bosanske tajne službe te da je otet zbog Hercegovačke banke, a navodno je u njegovom oslobađanju utjecaja imao hercegovački lobi u Zagrebu, odnosno umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja te Vinko Žuljević Klica koji su bliski Jelaviću.

Prije dvije godine Klica je optužen da je, zajedno sa suvlasnicima hvarskog kluba Carpe Diem Nenadom Šepakom i Josipom Ćurkovićem, te svojim vozačem Stipicom Brekalom navodno pokušao iznuditi Nikolu Bušljetu, suvlasnika paške 'Papaye' i zagrebačkog restorana 'Lido'.

U to vrijeme Klica je uhićen zajedno s još 12 osoba kada mu se na teret stavljalo krivotvorenje. Zajedno s Klicom uhićen je i njegov kum Vlado Rajić, također čest gost stranica crne kronike, kojeg se dovodilo u vezu s curenjem informacija iz policije, zbog čega je i uhićen. Ispitivje u vezi s uhićenim djelatnicima policijskog Uskoka Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem koji su se našli na udaru zbog prodaje povjerljivih informacija o policijskim obradama. Pored Žuljevića i Rajića tom prilikom je uhićen i Rudolf Krpina koji je sudjelovao u jednoj od najvećih razmjena zemljišta s Gradom Zagrebom. Radi se o zamjeni 44 tisuće četvornih metara zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište je bilo procijenjeno na nevjerojatnih 270 eura po četvornom metru, a Porezna uprava je prije prije izbijanja te afere poslala Uskoku dokument u kojem tvrdi da je tom zamjenom koju je potpisao gradonačelnik Milan Bandić, gradski proračun oštećen za šest milijuna kuna.

Krpina i Rajić su navodno kupovali informacije, među ostalima i za Zorana Pripuza, oslobođenog u procesu suđenja zločinačkoj organizaciji i brata poduzetnika Petra Pripuza kojeg zbog poslova sa zagrebačkim holdingom oko zbrinjavanja gradskog otpada često nazivaju 'kraljem smeća'.

Žuljevića se dugo dovodi u vezu s vlasništvom nad zaštitarskom tvrtkom Bilić-Erić, no on sam je u više navrata opovrgnuo kako je vlasnik tvrtke iz Sesveta. Spremnost na prihvaćenje riskantnijih poslova stvorila je konkurenciju između tvrtke Klemm Security u vlasništvu Josipa Klemma, jednog od organizatora braniteljskih prosvjeda i tvrtke Bilić-Erić i to ponajviše zbog osiguranja noćnih klubova pri čemu se Klemm pokazao uspješnijim te je preuzeo zaštitu desetak klubova u Zagrebu te na Zrću.