PREDSJEDNIČKA DEBATA NA RADIJU

Tko je bio na čijem grobu, a tko može državi vratiti milijardu eura...

Bionic
Reading

Na Prvom programu Hrvatskog radija započela je uživo u 8 sati predzadnja debata kandidata za predsjednika ili predsjednicu RH, koju vode Milena Jukić-Ugrin i Mislav Togonal. Nakon početne zbunjenosti o tome tko kada replicira, rasprava se zahuktala i zaoštrila

Radijska debata predsjedničkih kandidata pokazala se kao dinamičan politički događaj, koji su kandidati iskoristili za kritiku prvog mandata aktualnog predsjednika RH Ive Josipovića. Milan Kujundžić je Josipoviću zamjerio namještanje poslova Marku Rakaru i ZAMP, Kolinda Grabar Kitarović, pak, nedovoljnu kritiku vlade Zorana Milanovića, dok je Ivan Vilibor Sinčić sve ostale kandidate optužio da su dio generacije koja je uništila budućnost hrvatske mladeži.

Iako je zvuk gonga, koji su na radiju izabrali kao znak da je kandidatu isteklo vrijeme za izlaganje, pomalo cirkuski, uspjelo se u tome da svi brzo razumiju pravila debate, koja se vodila po konkretnim temama. Moderatori Milena Jukić Ugrin i Mislav Togonal nisu se ustručavali istaknuti kada netko nije odgovorio na direktno pitanje, poput Milana Kujundžića koji je na temu pobačaja održao laudaciju Katoličkoj crkvi u Hrvata, pa je tek na potpitanje jasno rekao da 'podržava život od začeća'.

Prva konfrontacija dogodila se između Ive Josipovića i Milana Kujundžića koji je - nakon što je aktualni predsjednik rekao da su nezavisni ekonomski stručnjaci jedino njegov program ocijenili provedivim - uzvratio da je to program koji su mu pisale strane agencije

Sinčić je rekao da Josipovićev program Nove pravednosti apsolutno nije uspio te da je njegov novi program neprovediv. 'Program, a pogotovo vaš program Nove pravednosti koji u potpunosti nije uspio, treba imati jasan plan financiranja. Ja sam u svom programu naveo odakle će doći novac i za što će se upotrijebiti. Nije moguće povući iz europskih fondova novac u tolikoj mjeri, osim ako opet namjeravate dizati kredite', kazao je o Josipovićevom programu Sinčić.

Josipović je uzvratio da su ekonomski stručnjaci rekli da je njegov program jedini provediv te da su slične ideje nagrađene Nobelovom nagradom. 'Prije nekoliko dana su neovisni ekonomski analitičari ocjenjivali programe i ocijenili su da je moj program jedini relevantan program. To je put kojim su išle ekonomije Poljske, Estonije, Finske i još nekih zemalja i pokazuje da su postale ekonomske zvijezde', kazao je Josipović.

'To je program koji su vam napisale agencije za koje radite', rekao je Josipoviću Kujundžić.


Također je došlo do polemike između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića na temu HDZ-ovih korupcijskih afera.
Kolinda Grabar Kitarović Josipoviću je spočitala da se kriza ne može rješavati ustavnim promjenama. 'To je utopija. Promjenom Ustava neće se riješiti apsolutno ništa', rekla je.

Josipović je priznao da sadašnja vlada nije uspjela u gospodarstvu, no podsjetio je da je politička opcija kojoj pripada Kolinda Grabar Kitarović, a posebice vlada Ive Sanadera čija je ministrica bila, u najvećoj mjeri svojim korupcijskim aktivnostima dovela do krize u kojoj se nalazimo.

Replicirala je Grabar Kitarović kazavši: 'Ne znam čemu služi stalno vraćanje u prošlost.'

'Ne vraćamo se u prošlost, danas osjećamo posljedice vladavine HDZ-a i te posljedice osjećat ćemo još desetljećima', rekao je Josipović.

Kujundžić je rekao da Kolinda ne može pobjeći od prošlosti, ali ni Josipović od afere sa ZAMP-om.

'I ta pljačka će biti osvijetljena i rasvijetljena', rekao je Kujundžić.


Vanjska politika

Na temu vanjske politike kandidati su raspravljali uglavnom o odnosima sa susjedima. Neriješenim odnosima sa Srbijom po pitanju granice te vraćanja kulturnog dobra, a po pitanju Bosne i Hercegovine raspravljalo se o položaju hrvatskog naroda, odnosno o trećem entitetu.

Sinčić je rekao da narod BiH godinama mrcvare lokalni moćnici, tajkuni i međunarodna zajednica.

'Bez hrvatskog naroda nema BiH', rekla je Grabar Kitarović. Upozorila je da se hrvatski narod u BiH vodi prema poziciji narodne manjine te da trebamo ustrajati na tome da budu jednakopravni.

'Hrvatska je dužna pomoći BiH na europskom putu. Razgovarao sam s predstavnicima svih triju konstitutivnih naroda', rekao je Josipović, istaknuvši da je pomogao da stvari krenu dobrim putem.

Kujundžić je demantirao da se pri posjetu Mostaru izrazio protiv osnivanja hrvatskog entiteta u BiH. 'Rekao sam da ne treba 'padati u lažni entitet', već se zalagati za pravi entitet', kazao je Kujundžić objasnivši da to za njega znači jednakopravnost Hrvata s drugim narodima.

Josipović: Kujundžić dijeli Hrvatsku i posjećuje Pavelićev grob; Kujundžić: Josipović se panično boji lustracije

Na temu demografske obnove konkretne ideje kako popraviti situaciju iznijeli su Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović. Kujundžić je, pak, ustrajao u svom negativnom tonu, rekavši da se neće dogoditi demografska obnova i povratak emigracije ako se nastave dosadašnje politike, a pogotovo ne ako na vlasti ostane Josipović koji se, kako je rekao, ruga žrtvama. Optužio je aktualnog predsjednika za pristranost kada su u pitanju komunistički zločini te mu prigovorio da se boji lustracije kao vrag tamjana. Josipović mu je uzvratio da ne govori istinu i podsjetio da se išao pokloniti i žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu. Za razliku od Kujundžića, koji svojom retorikom, rekao je Josipović, dijeli građane Hrvatske i posjećuje grob ratnog zločinca Ante Pavelića.

Kolinda Grabar Kitarović za zdravstveni odgoj?

Kolinda Grabar Kitarović je na temu demografije izjavila da se protiv loših demografskih kretanja treba boriti gospodarskom politikom. Rekla je nije za zabranu abortusa jer ona nije donijela ništa dobro, ali je za poticanje edukacije o neželjenim trudnoćama i pozitivne stimulativne mjere kako bi se djeca lakše rađala i usvajala. Napomenula je da su joj se neki studenti žalili da odugovlače sa završetkom fakulteta jer ih je strah neizvjesnosti zbog nedostatka posla nakon završenog fakulteta.

Ivo Josipović je za popravljanje demografske slike Hrvatske uz poticajne demografske mjere i popravljanje ekonomske situacije, spomenuo i pozitivniju politiku prema imigrantima te privlačenje hrvatske emigracije natrag u Hrvatsku.

Josipović ocijenio da je šef savjeta za veterane Marić otišao iz stranačkih razloga

U tematskom bloku o braniteljima, na red je došla nedavna ostavka Josipovićeva šefa iz Savjeta za veterane Vlade Marića. Josipović je rekao da je predsjednik Savjeta za veterane Domovinskog rata dao ostavku jer u njegovu uredu ima pripadnika različitih stranaka, a neki su odlučili pratiti svoju predsjedničku kandidatkinju i otići.

'Neki su to učinili korektno kao gospodin Rudolf, gospodin Marić je izabrao drugi put za koji mislim da mu ne služi na čast', ocijenio je Josipović.

Kujundžić je rekao da je Marić plemenit, a ne stranački čovjek.

Da je predsjednica, ona ne bi izlazila iz braniteljskog šatora u Savskoj, rekla je Grabar Kitarović te dodala da bi služila kao posrednik između Vlade i prosvjednika.

Milan Kujundžić je obećao da bi, s njim na Pantovčaku, branitelji ušli u Ustav koji bi on donio.

Josipović mu je uzvratio da je Domovinski rat svetinja te da branitelji i Domovinski rat jesu i bit će u Ustavu. Optužio je Kujundžića da instrumentalizira branitelje u političke svrhe.

Kujundžić: Vidi se da Kolinda Grabar Kitarović dugo nije živjela u Hrvatskoj i da ne poznaje hrvatsku povijest

Nakon izlaganja Kolinde Grabar Kitarović, koja je na temu državne uprave i samouprave istaknula da je protiv regionalizacije, ali se zalaže za decentralizaciju, uključujući i fiskalnu, Kujundžić joj je uzvratio da ga žalosti izlaganje Grabar Kitarović jer pokazuje da odavno ne živi u Hrvatskoj i ne zna povijest. Istaknuo je da je on za regionalizaciju i dodao da bi Franjo Tuđman tražio rješenje za ovakav preskup sustav. Kujundžić je istaknuo da se zalaže za četiri regije i Grad Zagreb.

'Ja jesam živjela vani, kao što ste i vi živjeli vani, međutim, jako dobro poznajem Hrvatsku', reagirala je Grabar Kitarović. Naglasila je da županije jako dobro funkcioniraju, što se vidi i u Bruxellesu.

Josipović je istaknuo da je Hrvatska danas preskupa i precentralizirana te da fingira decentralizaciju.

Treba li povećati ili smanjiti ovlasti predsjednika?

'Ovlasti su sasvim dovoljne. Jasno su definirane u Ustavu. Gospodin Josipović svoje ovlasti do sada nije koristio. Šutio je i gledao kako nas Milanovićeva vlada vodi u propast i dalje zadužuje. Ne treba nam osoba na čelu države koja će biti ljubazna, već osoba koja će biti lider', kazala je Grabar Kitarović.

'Ne samo da je ova vlada zadužila Hrvatsku, nego ju je zaduživala i vlada Ive Sanadera, ni jedan investitor ne želi doći u Hrvatsku', podsjetio je Ivan Sinčić u replici Kolindi Grabar Kitarović, koja mu je pak odgovorila da je pri tome, u vrijeme vlade Ive Sanadera, i gospodarski rast u Hrvatskoj bio četiri posto.

'Postojeće ovlasti su primjerene parlamentarnom sustavu kakvog imamo. Predsjednik nije oporba, ako je njegova stranka oporbena stranka, to je druga stvar, nego je partner vladi. Ni jedan civilizirani predsjednik u Europi ne lupa šakom od stol. Ja sam u javnosti uvijek bio realan i odmjeren, a kritičan kad je trebalo, i to je jedini pravi put', kazao je Josipović replicirajući protukandidatkinji, koja mu je pak uzvratila: 'Lupiti šakom u stol je sintagma, no gore je šutjeti, nego lupiti šakom u stol.'

Kujundžićevi fikusi na Pantovčaku

Bivši HDZ-ovac Milan Kujundžić je rekao da Hrvatska treba za predsjednika slobodnog čovjeka, koji će biti oporba Vladi i koji će iznjedriti nacionalnu politiku. Istaknuo je da Kolinda Grabar Kitarović nema kapaciteta za to jer su je, kako je rekao, na mjesto kandidata doveli Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te da bi na Pantovčaku bila samo fikus. 'Na mjestu predsjednika države posljednjih 15 godina imamo samo fikuse. Ivo Josipović je fikus i kišobran SDP-a', poručio je.

Ivan Sinčić je poručio da Ured bivšeg predsjednika treba ukinuti jer nam nije potreban i samo troši novac.


Što su poručili biračima?

Kolinda Grabar Kitarović u završnoj riječi ponovila je svoje tri pogodbene rečenice: Ako ste zadovoljni svojim životom – birajte status quo; ako živite bolje nego prije, opet birajte status quo; ako želite živjeti u boljoj i modernijoj Hrvatskoj – birajte mene za predsjednicu.

Ivo Josipović je u završnoj riječi diskvalificirao ostale kandidate. Biračima je poručio da ako žele glasati za korupciju i one koji su opljačkali Hrvatsku – neka biraju Grabar Kitarović. Za Kujundžića je rekao da nudi osvetnički put, a za Sinčića da nudi samo dobre želje.

Najmlađi kandidat za predsjednika Ivan Vilibor Sinčić, obećavši da će se boriti da sve što je oteto bude i vraćeno, imao je i efektnu poruku glasačima: 'Svečano obećajem: ako u prvih šest mjeseci ne vratim barem milijardu eura, odstupit ću!

Sinčić je rekao da je spreman i poginuti na putu borbe protiv korupcije.