(NE)BRIGA DRŽAVE

Tko čuva djecu dok su roditelji u zatvoru?

23.03.2009 u 10:59

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je trenutačno četiri i pol tisuće djece s jednim ili oba roditelja u zatvoru. Brigu o toj djeci uglavnom preuzimaju bake i djedovi ili neki drugi punoljetni član obitelji

Jedan od takvih slučajeva je i zadarska obitelj Antović. Majka Meri Petani, otac Tomislav Antović i njihovi sinovi 19-godišnji Aldo i 23-godišnji Carlos nalaze se iza rešetaka zbog posjedovanja i preprodaje heroina. Osamnaestogodišnja kći, kao jedina punoljetna članica obitelji Antović koja je na slobodi, brine za svoju maloljetnu sestru.

Obitelj Antović-Petani samo je jedna u nizu zadarskih obitelji u kojima djeca žive s jednim ili oba roditelja ovisnika i prekršitelja zakona, no koliki je broj takve djece, zasad se još precizno ne zna. U Centru za socijalnu skrb u Zadru kažu da se djeca koja žive s oba roditelja ovisnika prijestupnika najčešće povjeravaju djedu ili baki, piše Jutarnji list.

Djeca čija su oba roditelja na izdržavanju kazne prepuštena su na brigu rođacima i obiteljskim prijateljima, a često su u okruženju prijatelja ili školskih kolega i sama obilježena kao lopovi ili narkomani. Neka su u domovima ili obiteljima udomitelja. Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, kaže kako se često događa da jedan roditelj skriva djetetu da je drugi u zatvoru.

Prema hrvatskom zakonu, dijete može boraviti s majkom u zatvoru do navršene treće godine. No to se odnosi samo na djecu koja su rođena za vrijeme izdržavanja kazne. Ako majka kasnije ode u zatvor, zakon ne dopušta da dijete boravi s njom.