KADROVSKA RJEŠENJA

Tko će zamijeniti Čačića?

14.11.2012 u 19:15

Bionic
Reading

Nakon što je Radimir Čačić podnio ostavku na sve dužnosti u Vladi, počele su spekulacije s mogućim nasljednicima na njegovim pozicijama, i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, kao i na čelu Hrvatske narodne stranke

Tportal od izvora bliskih HNS-u i Vladi RH doznaje da su najvjerojatniji kandidati, ako se usuglase stranačka i vladina tijela, Vesna Pusić kao prva potpredsjednica Vlade, a Ivan Vrdoljak kao novi ministar gospodarstva.

A Vrdoljakovo mjesto ministra graditeljstva i prostornog uređenja, trebala bi preuzeti njegova dosadašnja zamjenica Ana Mrak Taritaš

Na zajedničkoj pres-konferenciji, na kojoj je Radimir Čačić objavio povlačenje sa svih dužnosti nakon pravomoćne drugostupanjske presude kojom je bezuvjetno osuđen na 22 mjeseca zatvora, premijer Milanović je izjavio kako je svjestan da je cijena političke odgovornosti na ovakav ishod presude – ostavka.

'Čačić i ja smo surađivali odlično i nedostajat će u Vladi jako. Baš jako. Bio je meta svih mogućih i nemogućih napada, kriv je bio za sve i katkad mi se činilo da je uživao u toj ulozi i kao da je govorio: neka tuku mene kad se već moraj neki tući', rekao je Milanović.

Što se tiče Čačićevog zamjenika, Milanović je rekao kako će morati napraviti neke rotacije u Vladi, ali da neće biti većih novosti: 'Odluku ćemo donijeti do kraja tjedna, ali velikih promjena i rošada neće biti. Ja sam ovim timom zadovoljan, ali u svjetlu činjenice da Čačić odlazi, moramo neke minimalne rotacije dogovoriti. Dogovorit ćemo se oko toga s koalicijskim partnerima.'

O nasljedniku Radimira Čačića Vlada će sljedećih dana morati razgovarati, posebno sa svojim koalicijskim partnerima s kojima se od početka dogovorila 'ravnoteža' među resorima. Po toj logici, Čačićev nasljednik trebao bi biti njegov stranački kolega, HNS-ovac, koji je već u Vladi.

'Nakon današnje odluke mađarskoga suda i ostavke predsjednika HNS-a Radimira Čačića na mjesto prvog potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva, u najkraćem mogućem roku sastat će se tijela HNS-a te ćemo vas o donesenim odlukama pravovremeno obavijestiti', navodi se u priopćenju iz središnjeg ureda HNS-a.

Zanimljivo je da je u posljednjih 11 mjeseci Milanovićevu vladu napustilo troje ministara. Prvi je zbog zdravstvenih razloga otišao SDP-ovac Zlatko Komadina. Nakon njega je iz principijelnih razloga i 'afere e-mail' Vladu morala napustiti također stranačka kolegica Mirela Holy, sada ju je, zbog presude mađarskog suda, napustio i jedan od najbližih suradnika.