DUEL ČAČIĆ MILOŠEVIĆ

Tko će privući više stranih investicija?

30.10.2011 u 20:38

Bionic
Reading

U predizbornom duelu Nove TV Mislav Bago ispitao je Radimira Čačića i Domagoja Miloševića o stranim investicijama, privatizaciji, cijeni radne snage i drugim vrućim gospodarskim temama…

Mislite li da su suđenja i korupcijske afere dobre za strane investitore - da mogu doći sada u Hrvatsku ili će se preplašiti pa neće doći u Hrvatsku?

Milošević: Potvrdili su to prije nekoliko tjedana da žele doći u Hrvatsku, te su izrijekom rekli u što žele ulagati. Borba protiv korupcije na svim razinama je izrazito važna za privlačenje stranih ulagača. Uostalom i brojke to pokazuju. U prvih 6 mjeseci ove godine dvostruko je više stranih izravnih ulaganja neko cijele prošle godine.

Čačić: To je pet puta manje nego prije 3 godine. Imamo jedno stanje kolapsa, na vrlo niskoj razini se dižemo i kada se dižemo sa niske razine onda je to porast. Prva pretpostavka stranog ulaganja je zemlja bez korupcije i funkcionirajući pravni sustav.

Trenutno smo 80 mjestu na ljestvici Doing buisness svjetske banke, možemo li porasti ili preokrenuti ovaj negativni trend?

Čačić: Naravno da možemo porasti, imamo mjesta za skok za nekih dvadesetak mjesta.

Milošević: Moramo podsjetiti da smo prošle godine sa 106. mjesta skočili na 80. mjesto. Skočiti možemo još barem 30 mjesta.

Privatizacija voda i šuma ili moguća koncesija?

Čačić: Objektivno nam ne treba koncesija, iako ne bih imao nikakvih problema sa koncesijama. Ali ovog trenutka to nije u programu.

Milošević: Apsolutno ne koncesije, kao i ne privatizaciji HEP-a. Ali s druge strane želimo da privatni sektor ulaže u nove prozvodnje električne energije kako bi se značajno smanjivao uvoz.

Što biste poručili velikim svjetskim divovima da dođu u Hrvatsku i žele ulagati u nuklearne elektrane?

Čačić: Nema nuklearke u Hrvatskoj.

Milošević: Ne nuklearkama, ali postoji interes velikih svjetskih divova i investicijskih bankara u ulaganje u energetici i termoelektrane.

Je li hrvatski radnik skup stranim investitorima?

Čačić: Radnik nije realno skup, problem je nefleksibilnost tržišta rada, problem je neprotočnost radne snage. Netko tko je nezaposlen na neodređeno radno vrijeme gotovo da nema šanse - preskupo ga je otpustiti, a tvrtke su natjerane na zapošljavanje na određeno vrijeme, a to ima cijeli spektar loših posljedica.

Milošević: Hrvatski radnik nije skup i to dokazuje radno najintenzivniji sektori koji su uspješni i koji izvoze i koji su profitabilni.

Čačić: Hrvatski radnik nije skup, ali je apsolutno preskup u odnosu na svoju produktivnost. On je bitno skuplji i od Slovenaca koji imaju veće plaće, ali i od Bugara i Rumunja koji imaju manje plaće u odnosu na svoju produktivnost.

Milošević: Ova vlada to čini već dvije godine a to je podrška privatnom sektoru i smanjivanje troškova poslovanja u Hrvatskoj.

Postoji li po vama politička korupcija na razini nekog lokalnog činovnika ili ona postoji na ministarskom nivou?

Milošević: Onaj tko radi u javnoj administraciji na bilo kojoj razini treba raditi svoj posao, za taj posao je adekvatno plaćen i u krajnjoj liniji ima izbor.

Čačić: Korupcija je bila i bit će. Ona postoji čak i u Singapuru gdje je smrtna kazna za korupciju.

Možete li uvjeriti strane investitore da dođu ulagati u Hrvatsku?

Milošević: Naravno da možemo jer s njima razgovaram neprekidno 10 mjeseci.

Čačić: Trebat će nam u roku godinu dana snažna dinamička aktivnost i trebat će nam 6 mjeseci za projekte.

Nova Vlada, hoće li postojati potpredsjednik za investicije?

Milošević: Apsolutno. Ako HDZ pobjedi na izborima želim i dalje biti potpredsjednik za investicije.

Čačić: Mi ćemo to imati malo čvršće - potpredsjednik za gospodarstvo i investicije i ministar gospodarstva u jednoj osobi.