imena u ponedjeljak

Tko će, po novome, voditi kurikularnu reformu u Hrvatskoj?

19.05.2017 u 17:18

Bionic
Reading

Imena novih 12 članova i voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) trebala bi biti poznata u ponedjeljak, no neka imena potencijalnih odabranika počela su cirkulirati u javnosti. Uz bivšeg voditelja ERS-a Borisa Jokića i splitsku profesoricu Sanju Bilač, koji su potvrdili prijavu, za prvog čovjeka kurikularne reforme navodno se, između ostalih, nude bivša saborska zastupnica Gordana Rusak, pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, savjetnica ministra znanosti i obrazovanja Jasminka Buljan Culej te dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku Loretana Farkaš

Prema informacijama Jutarnjeg lista, za članove Ekspertne radne skupine prijavilo se šaroliko društvo, uključujući povjesničara Josipa Jurčevića, znanstvenika Ivicu Puljka iz stranke Pametno, bivšeg ministra znanosti Hrvoja Kraljevića, bivšeg doministra Miroslava Dorešića i bivšeg voditelja skupine za strategiju znanosti, profesora Nevena Budaka.

Tu su i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Ivan Prskalo, metodičar Ante Bežen, književnica i profesorica Dubravka Brezak Stamać, bivši pomoćnik ministra Predraga Šustara Krešo ZadroNenad Marković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kao i 40-ak članova bivših radnih skupina koji su radili na reformi pod vodstvom Borisa Jokića. 

Na javni natječaj prijavila su se čak 123 kandidata, što samo po sebi ne potvrđuje kvalitetu natječaja, kako je to nedavno ustvrdio ministar obrazovanja Pavo Barišić, ali potvrđuje iznimno velik interes kako stručne, tako i cjelokupne javnosti za konačnu provedbu reforme hrvatskog školstva. Odluku o voditelju i 12 članova ERS-a donijet će Posebno stručno povjerenstvo za Strategiju znanosti i obrazovanja, koje vodi rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Temeljne zadaće ERS-a su inoviranje i osuvremenjivanje Nacionalnog okvirnog kurikuluma i usklađivanje različitih dokumenata obrazovne politike. Kandidati koji su se prijavili za voditelja Ekspertne radne skupine trebali su, uz ostale dokaze, priložiti razrađeni akcijski plan na temelju mjera Strategije u kojima je ERS naveden kao provoditelj.

Za članove Ekspertne radne skupine odabiru se po jedan stručnjak u odgoju i obrazovanju s najmanje deset godina iskustva u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, osnovnoj školi, gimnaziji, strukovnoj te umjetničkoj školi, zatim jedan stručnjak s nastavničkih studija, po jedan stručnjak iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT), područja prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) te društveno-humanističkog područja, dva znanstvenika iz područja odgoja i obrazovanja te jedan stručnjak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, izvijestila je Hina.

Prema najavi ministra Barišića, ERS će dalje razrađivati dosad izrađene dokumente koji su u raspravi te se očekuje kako bi svi ili barem dio kurikuluma mogli ući u primjenu od školske godine 2018./2019.