PUKIJEVI SMS-OVI

Tko će istraživati istražitelje?

23.03.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Transkripti SMS poruka između pokojnog Ive Pukanića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića su autentičan, izdvojeni spis iz istrage ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića - tportalu je potvrdio dobro upućeni izvor iz pravosuđa koji želi ostati neimenovan

Tijekom istrage ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u kojoj su pročešljana računala i mobiteli svih umiješanih, iz spisa je izdvojen transkript SMS poruka između Pukanića i Bajića te između Pukanića i Nine Pavića. Iz tih je transkripata jasno da državni odvjetnik osobno, suprotno demokratskoj praksi, a i zakonima RH, 'dila' informacije i dokumente Državnog odvjetništva pojedinim odabranim novinarima - u transkriptima se navodi 'izvjesni Malić' i inicijali G. M., novinar Jutarnjeg lista.

Postavlja se pitanje zašto na taj skandalozan način na koji glavni državni odvjetnik komunicira s odabranim novinarima i medijima nije reagirao nitko iz saborskih odbora za pravosuđe, za Ustav, za medije i, na kraju krajeva, odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na Bajićevu prepisku čak i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odgovara šutnjom.

Također, i Hrvatsko novinarsko društvo moralo bi se očitovati o etici i profesionalizmu pojedinih novinara koji se prodaju kao istraživački, a ustvari su sluge pojedinaca poput Mladena Bajića i za naslovnicu im je dovoljno samo popiti kavu ili poslati SMS Mladenu Bajiću.

Službenu potvrdu ni bilo kakav komentar nisu nam htjeli dati ni u nadležnim pravosudnim tijelima kao što je Županijski sud u Zagrebu, DORH i USKOK.

Usprkos protivljenju zamjenika ravnatelja USKOK-a, sutkinja u postupku protiv Roberta Matanića i ostalih Ivana Kršul pristala je na zahtjev obrane da se na sudu pročita zapis s Pukanićeva iPhonea. Dosad su pročitani samo mailovi te su preslušane telefonske snimke, a www.necenzurirano.com objavilo je transkripte svih SMS poruka koji su, neslužbeno doznajemo, autentični.

Kako većina za javnost zanimljivijih poruka nisu važne za suđenje na Županijskom sudu, one tamo ne bi ni našle put do javnosti. Dio od policije pročišćenih transkripata su imale sve strane u postupku, ali je pitanje jesu li transkripti koji su dospjeli u javnost isti oni koji su dostavljeni stranama u postupku ili je ipak riječ o transkriptima koje je imala samo policija.  Ključno je pitanje tko je i s kojim interesom trećim osobama, odnosno medijima dostavio očito cenzurirane transkripte privatnih SMS razgovora Ive Pukanića s brojnim pripadnicima društva visoke politike, biznisa i estrade. U svakom slučaju, taj bi spis mogao biti motiv za pokretanje bar još nekoliko istraga. Pitanje je samo tko će sada istraživati istražitelje?