obnova doma sportova

Tko će dobiti posao od 25 milijuna eura, još nije poznato, ali ni kamo će svi sportaši

10.01.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Tko će dobiti posao rekonstrukcije prve faze krova na trima dvoranama zagrebačkog Doma sportova, trebalo bi biti poznato idućeg tjedna, osim ako se kojim slučajem još jednom ne prolongira rok za otvaranje ponuda

Naime rok za dostavu ponuda na natječaj, raspisan početkom prosinca prošle godine, bio je početkom siječnja, ali je na traženje zainteresiranih tvrtki pomaknut na 16. siječnja. Razlog za pomicanje roka ležao je u tome što većina tvrtki u to vrijeme ima kolektivne godišnje odmore, a dobavljači rade inventure.

Prije tri godine procjenjivalo se da bi rekonstrukcija stajala oko 11 milijuna eura bez PDV-a. U kasno ljeto brojka je stigla do 21 milijun eura (bez PDV-a), a prije mjesec dana, kad je raspisana nabava, posao je procijenjen na 25 milijuna eura bez PDV-a. Hoće li ponude biti u okviru predviđenog ili znatno više, kako to u posljednje dvije godine biva kada su veliki projekti u pitanju, ostaje za vidjeti. O kakvom je zahvatu riječ, svjedoči i podatak da bi rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj trebala koštati 20 milijuna eura bez PDV-a.

Ono što je jasno iz projektne dokumentacije je to da prva faza obuhvaća sanaciju i uklanjanje krovova na dvoranama 1 (Ledena), 3 i 4. Druga faza, koja nije predmet ove javne nabave, predviđa rekonstrukciju krova Dvorane 2. Najveći zahvati bit će na Ledenoj dvorani, koja je izvan funkcije od rujna 2020., jer će tehnološki vrlo složen i zahtjevan zadatak biti demontaža i razgradnja nosive betonske krovne konstrukcije. Dvorana će potom biti ojačana, a zatim će se na nju postaviti nova čelična krovna konstrukcija.

  • +9
Obnova trga Krešimira Ćosića na kojem se nalazi Dom sportova Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Onaj tko dobije posao trebao bi ga obaviti u roku od 18 mjeseci, što otprilike znači - kada bi sve bilo u idealnim rokovima - da bi do kraja 2025. dvorane ponovno bile u funkciji. Predviđena je mogućnost i da se, kako se pojedine dvorane budu završavale, stavljaju u funkciju da bi se sportaši što prije mogli vratiti u njih.

Kako će Dom sportova tijekom radova biti zatvoren, sportaši sa svojim programima, djelatnici Hrvatskog olimpijskog odbora i Ustanove za upravljanje sportskim objektima (USO) te pojedini savezi morat će se privremeno iseliti. Za razliku od sportaša, predviđeno je da se uredski prostori neće moći koristiti samo u početnoj fazi radova. Pretpostavlja se da bi se sportaši mogli služiti, i to samo u jednom periodu radova, jedino Dvoranom 2.

Pritom treba reći da godišnji fond sati korištenja Doma sportova iznosi 21 tisuću. Na sastancima održanima između USO-a, Grada i Saveza sportova Grada Zagreba zaključeno je da će USO svoje druge dvorane, odnosno termine u njima, staviti na raspolaganje dok Grad treba poraditi na rezervaciji svojih školskih dvorana.

Također je bilo predloženo da Grad pošalje upute školama da komercijalne termine u dvoranama nakon nastave i izvannastavnih aktivnosti sklope samo do veljače ove godine kako bi se nakon toga oslobodile za potrebe sportaša i programa iz Doma sportova. No, kako neslužbeno doznajmo, u cijeloj priči još je uvijek puno nepoznanica i mnogi ne znaju ni kamo će ni kada. A Dom sportova koristi 20 klubova iz 19 sportova i 14 saveza.