izborna promidžba

HDZ predao prvi financijski izvještaj, evo tko im je najviše donirao

10.04.2024 u 10:23

Bionic
Reading

U ponoć je istekao rok u kojem su političke stranke te kandidati na izborima morali predati prve financijske izvještaje o troškovima kampanje i donacijama. Jutros je na stranicama Državnog izbornog povjerenstva objavljen i prvi izvještaj HDZ-a

Prema prvom privremenom izvještaju o financiranju kampanje, HDZ i partneri dosad su u njoj potrošili nešto više od 973 tisuće eura, od čega je najviše, oko 675 tisuća eura, otišlo na medijsko oglašavanje. Radi se o privremenom izvještaju, u kojem se još ne nalaze svi podaci, a te prve izvještaje stranke su dužne predati sedam dana prije izbora. Konačne financijske izvještaje kandidati i stranke moraju predati 30 dana nakon izbora.

Što se pak tiče troškova, propisano je da stranke, odnosno kandidati ne smiju potrošiti više od 199.084,21 eura u jednoj izbornoj jedinici. Toga se držao i HDZ te je, ovisno o izbornoj jedinici, potrošio od 68 tisuća eura pa do nešto više od 100 tisuća eura. Najviši troškovi, oko 103 tisuće eura, su u 2., 3. i 10. izbornoj jedinici. Osim izvještaja o troškovima, HDZ je predao izvještaj o zaprimljenim donacijama. Aktualna vladajuća stranka s partnerima je prikupila 431.829 eura donacija. To je čak četiri puta više od njihovih glavnih konkurenata iz SDP-ove koalicije Rijeke pravde.

HDZ-ovi donatori by maja.surina on Scribd

Na popisu u HDZ-ovom izvješću čak je 331 donator, a najviše, čak 20 tisuća eura, donirala je tvrtka Bistra iz Đurđevca, koja se bavi građevinom. Po 10 tisuća eura donirale su tvrtke Đurkin d.o.o. iz Čakovca, Jadranski pomorski servis iz Rijeke te Koprivno kamen iz Splita. Na popisu tvrtki koje su donirale po pet tisuća eura su i Maranek, Tegra, Bravar-mont, Cestorad, Grad-export, Lignum, Metalka Centar, Nikačević, Anić Holding, KZ Antioksid, ali i poliklinika Vaš pregled HDZ-ovca Tomislava Mažara. Poznata tvrtka Šestan Busch donirala je dvije tisuće eura.

  • +5
Izborne jedinice i vodeći kandidati Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić, Nel Pavletić, Luka Batelić, Igor Kralj, Sandra Šimunović, Marko Prpić

Kada su u pitanju donacije pojedinaca, najveće su one od 3900 eura. Toliku cifru donirao je i predsjednik stranke Andrej Plenković. Osim njega, po 3900 eura dali su Ana Soldo, Ivan Miloš, Ivan Vukušić, Ljiljana Šapina te Zoran Šunić. Ministri i poznatiji saborski zastupnici uglavnom su donirali po 1000 eura, a izdvajaju se Gordan Grlić Radman i Željko Reiner jer su donirali po tri tisuće eura.