GLOBUSOVE NEVIĐENE FOTKE

Tito osvanuo s novinarom 24sata

28.05.2009 u 19:50

Bionic
Reading

U Globusovom feljtonu pod nazivom 'Nepoznate snimke iz Titova podruma' potkrala se nevjerojatna greška - među objavljenim fotografijama našla se i fotomontaža na kojoj Josipu Brozu, ni kriv ni dužan, društvo radi novinar 24sata Boris Rašeta

ZAGREB - Najnoviji u bulumenti Globusovih tekstova posvećenih liku i djelu 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti' napisan je povodom nekadašnjeg Dana mladosti, koji je i ove godine obilježen diljem bivše zajedničke države. Globusov urednik Darko Hudelist tim se povodom zaputio u Muzej 25. maj, koji je u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije na Dedinju, gdje se, kako kaže, 'već odomaćio', radeći od lani na svojoj studiji o raspadu Jugoslavije. 

Za potrebe teksta Hudelist ovoga puta izabire 'nikad objavljene fotografije iz Titove fototeke', a Globus na drečavo crvenoj podlozi piše da 'prvi put objavljuje 15 fotografija od ukupno 800 tisuća, koliko ih ima, ali samo u obliku negativa, odnosno kontakt-kopija u Titovoj fototeci'.

Uz Nikitu Hruščova, Aleksandra Rankovića, Yvesa Montanda i Simone Signoret, Maria del Monaca, Kirka Douglasa, Jean-Paul Sartrea, papu Pavla VI. i američke astronaute, Tito je na stranicama Globusa osvanuo i s 'jednim od dvojice njegovih glavnih fotografa Milošem Rašetom'. No problem je što na fotki nije Titov fotograf Miloš, nego njegov prezimenjak Boris Rašeta, dugogodišnji novinar Feral Tribunea, sada zaposlen u 24sata. Riječ je o fotomontaži kojom je Rašetin izmišljeni intervju s Titom ilustrirao Toni Gabrić, urednik u Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu H-Alter, na čijem portalu objavljuje i Boris Rašeta. Postavlja se pitanje kako je sporna fotomontaža završila u muzeju na Dedinju, odakle ju je 'ekskluzivno' izvukao Hudelist.

'Ljudi me zovu cijeli dan, od 9 ujutro. Koliko znam, ta fotomontaža postoji samo na H-Alteru i samo u elektronskom obliku, pa je nejasno odakle su je oni iz Globusa izvukli. Možda im Hudelist prodaje bozu', kaže Rašeta za tportal.

Fotomontaža je objavljena na H-Alteru prije godinu dana, također povodom Dana mladosti. Rašeta je inspiraciju našao u intervjuu Davora Butkovića s lažnim premijerom Sanaderom, odnosno Viktorom Zahtilom. 'Long time no see', javio se Rašeta drugu Titu SMS-om te najavio da će mu mailom dostaviti zanimljive teme o kojima bi volio čuti njegov stav. Broz mu je tada poslao i mail adresu: drug.stari@gmail.com, a što je maršal tada poručio pročitajte ovdje.

Rašeta je rođen 1968. godine, a kako piše u svojoj 'biografiji' na H-Alteru, u mladosti je pripadao naprednom, revolucionarnom radničkom pokretu. Više puta u životu presvukao je košulje, ali one su uvijek bile čiste.  'Prerano mi je da napišem epitaf, ali kada bih ga pisao, on bi jamačno izgledao kao Trifunovićev: Sve sam učinio da budem gospodin, a sunce mu ljubim, pogledaj ovo...'