KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE VIJEĆA I SKUPŠTINa

Tito, Kerum i Most drže ključeve većine u Zagrebu, Splitu i Osijeku

21.06.2017 u 20:26

Bionic
Reading

Biti gradonačelnik, a ne imati pritom većinu u Gradskom vijeću ili Skupštini, nije situacija koju bi jedan gradonačelnik poželio. Pa ipak, to se u utorak dogodilo Vojku Obersnelu koji nije uspio složiti većinu u Vijeću u Rijeci i pogurati svog kandidata na čelo tog tijela. U narednim danima većinu će pokušati složiti Milan Bandić u Zagrebu, Andro Krstulović Opara u Splitu i Ivica Vrkić u Osijeku

Ne uspiju li složiti većinu u vijećima, odnosno skupštini gradova, gradonačelnici će imati dva popravna ispita. Ako ponovo ne uspiju, ići će se na nove izbore za predstavnička tijela, ali ne i za gradonačelnika. Naime, tek nakon konstituiranja predstavničkog tijela počinju teći rokovi za usvajanje gradskih proračuna na kojemu se oni eventualno mogu rušiti, čime bi se izazvalo nove izbore za gradonačelnike.

Tito ključ većine

Bandić je još u noći izborne pobjede, svjestan činjenice da većine nema i da će sreću morati potražiti u troje, najprije ponudio veliku koaliciju za ključne projekte i najavio odricanje od predsjedničke pozicije u Gradskoj skupštini. No kako su dani odmicali i stizale su samo odbijenice, postalo je jasno da mu je najlakše većinu složiti s posljednjim partnerom HDZ-om i listom Brune Esih.

Međutim, tu ima jedno 'ali', jer Esih se pokazala tvrdim orahom i pred Bandića stavila uvjet koji se zasad čini nepremostivim. Traži da Skupština donese odluku o micanju imena Trga maršala Tita. Bandić je toj ideji nesklon i iznio je protuprijedlog – referendum na kojem bi građani o tome odlučili. Konstituirajuća sjednica Skupštine sazvana je za 29. lipnja.

Obersnel bez većine u Rijeci, slijede pregovori

Nakon što u ponedjeljak SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel nije uspio složiti većinu u Gradskom vijeću i postaviti svog čovjeka na čelo tog tijela, postalo je jasno da je situacija u gradu na Rječini na klimavim nogama. S 21 glasom prema 15 na čelo Vijeća postavljen je Tihomir Čorbašev, član Akcije mladih. Kako će stvari funkcionirati u budućnosti, tek će se vidjeti. Obersnel je najavio sastanak s novim šefom Vijeća i pokušaj dogovaranja suradnje.

Opara bez Keruma ili s njim?

Što je sve Željko Kerum, šef HGS-a, izgovorio na račun Andre Krstulovića Opare u predizbornoj kampanji, teško da i papir može podnijeti, pa bi tim više bilo čudno da se nađu na istoj liniji za dobrobit građana. No kako je u politici sve moguće, ni suradnja HDZ-a i HGS-a ne bi bila nemoguća, iako je Opara to nekoliko puta kategorički odbio i pozvao Pametno i Most da mu se pridruže u vođenju Splita. Kako će sve izgledati, znat će se 3. srpnja, za kada je sazvana konstituirajuća sjednica Vijeća.

Vrkić pregovara s Mostom, HDSSB-om i Lovoković

Iako je izabran za još jedan gradonačelnički mandat, Ivica Vrkić ne može biti siguran da će njegov brod mirno ploviti i stoga se posljednjih dana vode intenzivni pregovori kako bi se na sjednici 26. lipnja moglo konstituirati Vijeće i izabrati njegov predsjednik. Po svoj prilici, uz SDP i HNS, čiji je Vrkić bio kandidat, podršku bi mu mogli dati Most, HDSSB i lista Danijele Lovoković čime bi imao potrebnu većinu.