VELIKI DAN ZA KATOLIKE

Tisuće hrvatskih hodočasnika na beatifikaciji

29.04.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Tisuće vjernika iz cijele Hrvatske doputovalo je u Vatikan gdje će u nedjelju nazočiti beatifikaciji Ivana Pavla II. U Vatikanu se već nalazi i kardinal Josip Bozanić te niz istaknutih hrvatskih crkvenih dostojanstvenika koji će 1. svibnja na Trgu svetog Petra biti sudionici velikog događaja beatifikacije poljskog Pape

Hrvatski hodočasnici smješteni su u brojne rimske hotele, ali i crkvene objekte, među kojima je i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

Hrvatski vjernici sudjelovat će u molitvenom bdijenju u subotu navečer na nekadašnjem trkalištu Circo Massimo, koje će predvoditi rimski vikar kardinal Agostino Vallini.
Većina hrvatskih hodočasnika ostat će u Rimu i u ponedjeljak, kada će se u Bazilici svetog Petra održati misa zahvalnica koju će predvoditi državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

U Vatikanu i dalje ističu da za svečanost beatifikacije i dolazak na Trg svetog Petra ne trebaju ulaznice.

Program beatifikacije

Naime, trodnevnim slavljem Katolička Crkva 1. svibnja započinje beatifikaciju pape Ivana Pavla II. (1978-2005). Samo proglašenje blaženim započet će 1. svibnja u 10 sati, a predvodit će ga papa Benedikt XVI. na Trgu Sv. Petra. Prethodne večeri, u organizaciji Rimske biskupije, na nekadašnjem trkalištu Circo Massimo bit će priređeno molitveno bdjenje koje će predvoditi Papin rimski vikar, kardinal Agostino Vallini. Papa Benedikt XVI. pratit će taj dvoipolsatni program putem videolinka.

U ponedjeljak, 2. svibnja, u 10.30 sati na Trgu Sv. Petra predviđena je misa zahvalnica, a predstavit će je državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Za svečanost beatifikacije na Trgu sv. Petra neće biti izdavanja ulaznica, ističu iz Vatikana. Pristup na trg i u okolne ulice bit će besplatan, a policija će regulirati pristup do mjesta slavlja. Nakon mise sarkofag novog blaženika bit će izložen u bazilici Sv. Petra za vjerničko štovanje. Kasnije prenošenje sarkofaga u kapelicu Sv. Sebastijana u bazilici Sv. Petra bit će zatvoreno za javnost.

Karta za trodnevni gradski prijevoz u Rimu

U povodu beatifikacije pape Ivana Pavla II. izdana je posebna trodnevna karta 'Special JPII Pass' za one koji će tih dana boraviti u Rimu. Cijena karte 'paketa' je 18 eura, a u to je uključen trodnevni gradski prijevoz autobusom, tramvajem, podzemnom željeznicom te za željeznicu Rim-Ostia. Karta za prijevoz vrijedi tri dana od prve vožnje, tj. poništenja u automatu. U 'paket' je uključena i vožnja Open bus Roma Cristiana.

Osim prijevoza, vlasnici karte dobivaju ručak u vrećici na sam dan beatifikacije, vodič kroz beatifikaciju i druge korisne obavijesti, po potrebi zdravstvenu uslugu. Karta također omogućava posjet bazilici Sv. Ivana Lateranskog s audio-vodstvom. Svaki korisnik karte dobit će na poklon i bedž. No upozorava se vlasnike da im ta karta ne jamči ulaz te da će samo svečano misno slavlje beatifikacije moći pratiti na Trgu sv. Petra. Karta-paket može se nabaviti na prodajnim mjestima Opera Romana Pelegrinaggi, kao i na glavnom željezničkom kolodvoru Termini.