TEŽAK ŽIVOT MALIH RADNIKA

Tisuće djece na plantažama otrovano nikotinom

24.08.2009 u 16:40

Bionic
Reading

Više tisuća djece koja rade na plantažama duhana u Malaviju, otrovana su nikotinom kao da popuše po 50 cigareta dnevno, navela je u ponedjeljak jedna organizacija za zaštitu prava djece.

"Djeca radnici, među kojima ima petogodišnjaka, imaju teške simptome jer im je koža upila do 54 miligrama rasplinutog nikotina dnevno", što je količina od 50 cigareta, stoji u izvješću nevladine organizacije Plan nazvanim "Težak posao, smiješna plaća, dugi sati rada".

Snažne migrene, bolovi u trbuhu, mišićna slabost, kašalj i teškoće pri disanju su simptomi koji ukazuju na otrovanje nikotinom i dijagnosticirani su kod djece tijekom istraživanja koje je vodila nevladina organizacija.

Trovanje nikotinom, poznato pod nazivom zelena duhanska bolest, snažnije je kod djece jer su mala i njihovo tijelo nije razvilo toleranciju na nikotin.

Oko 80.000 djece te siromašne države južne Afrike nema drugog izbora osim raditi na plantažama duhana umjesto da idu u školu.

Neki mali radnici rade bez ikakve zaštite, ni odjećom do 12 sati dnevno za manje od 0,2 dolara dnevno.

Polovica od 13 milijuna stanovnika Malavija živi ispod praga siromaštva s manje od jednog dolara dnevno. Oko 70 posto dobiti od izvoza dolazi od duhana, sektora u kojem radi blizu pola milijuna ljudi.

Plan poziva vladu Malavija da "strogo primijeni zakone o radu i zaštiti djece koje je na snazi" i da omogući djeci da rade u boljim radnim uvjetima.