traže povlačenje iz pregovora

Tisuće Albanaca prosvjedovalo u Prištini protiv Hashima Tachija

29.09.2018 u 18:33

Bionic
Reading

Tisuće Albanaca prosvjedovalo je u subotu u Prištini protiv predsjednika Hashima Tachija od kojeg traže povlačenje iz političkih pregovora sa Srbijom, prenose lokalni mediji. Videosnimke prikazuju prosvjednike koji mašu albanskim, njemačkim i američkim zastavama.

Prosvjednici traže da ne bude razmjene teritorija između Srbije i Kosova, što se nedavno spominjalo kao potencijalno rješenje za slijepu ulicu u kojoj su se našli pregovori između Thacija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Kosovo se od Srbije odvojilo prije deset godina i trenutno ga priznaje više od 110 država. Srbija ga smatra odcijepljenom pokrajinom i srpskim teritorijem, a pomirenje s Prištinom je jedan od ključnih uvjeta kako bi Srbija napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Thaci je u subotu iznenadno posjetio kontroverznu branu Gazivode na sjeveru Kosova gdje žive etnički Srbi, objavila je srpska državna televizija.

Kao odgovor na taj čin, Srbija je stavila svoju vojsku i policiju u stanje visoke pripravnosti, objavio je Vučić. Thaci je napustio lokaciju nakon 15 minuta i vratio se u područje s većinski albanskim stanovništvom.