NAKON SUSPENZIJE DEKANA

Tipurić: Očekujem Bjeliševu ostavku!

28.12.2009 u 22:27

Bionic
Reading

Kao što je to tportal.hr ekskluzivno najavio, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš prvi je rektor u povijesti sveučilišta koji je suspendirao jednog dekana, i to Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića

Rektor Bjeliš suspendirao je dekana Tipurića. Odluka stupa na snagu 20. siječnja, u vrijeme kada kreću izbori za novog rektora Sveučilišta. Tipurić je još od najave suspenzije izjavio da Bjeliš tako postupa kako bi sačuvao fotelju.

Rektor Aleksa Bjeliš je za tportal.hr obrazložio svoju odluku: 'Zašto suspenzija? Zato što je dekan u zadnjih nekoliko mjeseci pokazao da nema namjeru ozbiljno se suočiti s tim pitanjima, a posljednjih dana se moglo vidjeti da on referira negativno ocijenjeni model organiziranja nastave pa čak i sugerira da je dobar za druge dijelove Sveučilišta. Nisam mogao očekivati da bi dekan mogao uzeti u obzir ozbiljne navode koji su nađeni i da se zajedno s Vijećem naprave potrebne mjere.'

Suspendirani dekan Darko Tipurić Bjeliševu odluku smatra protivnom statutu Sveučilišta u Zagrebu te kaže da za nju nema nikakve realne, niti pravne osnove.

Tipurić: Ovo je Bjeliševa samovolja zbog izbora za rektora

Rektor Aleksa Bjeliš ulazi u povijest s prvom suspenzijom

'Nadležnost za pripremu takve odluke ima Odbor za statutarna pitanja kojeg Rektor uopće nije konzultirao. Ignoriranje ovog Odbora, kao i odluke Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta, koje mi je nakon najave suspenzije izglasalo povjerenje, predstavlja neozbiljno i samovoljno djelovanje prof. dr. sc. Alekse Bjeliša.' - rekao je Tipurić i dodao da je  Bjeliš ugrozio 'slobodu i autonomiju jedne od najvažnijih sastavnica Sveučilišta i jasno otvorio mogućnost sličnog djelovanja'.

'Apsolutno se ne slažem i ne poštujem ovakvo samovoljno djelovanje pojedinca, za koje još uvijek ne želim vjerovati da se provodi u svrhu nadolazećih izbora za rektora na kojem će se prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš vjerojatno natjecati za drugi mandat.' - ističe Tipurić i tvrdi da 'neke činjenice upućuju upravo na takav scenarij' posebno zato što suspenzija stupa na snagu tek 20. siječnja, jedan dan nakon redovite sjednice Senata.

'To pokazuje da se želi dobiti dodatni manevarski prostor od 30 dana baš u vremenu početka izbornog procesa za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu.' - tvrdi Tipurić, ali na to odgovorara Bjeliš:

Na pitanje zašto suspenzija kreće tako kasno, mjesec dana unaprijed, Bjeliš je rekao da je to zbog toga što je 'Fakultet na kolektivnom dopustu, do sedmoga siječnja'.

'Takvu sam dobio informaciju od dekana i prodekana, i ocijenio sam da treba tjedan dana da se Fakultetsko vijeće sastane i da mi pomogne s prijedlozima s mogućim vršiteljem dužnosti dekana. To bi trebalo trajati do oko 15. siječnja, a nakon toga mi treba dan-dva da odlučim tko će biti v.d.' - rekao je Bjeliš.

'Ako me Senat ne smijeni, očekujem Bjeliševu ostavku!'

Tipurić ne nalazi 'opravdane razloge' za to što Bjeliš nije već sada sam imenovao vršitelja dužnosti: 'Rektor u svojoj odluci traži od Fakultetskog vijeća prijedlog o imenovanju jednog ili više kandidata za obnašatelja dužnosti dekana do 19. siječnja 2010. što pokazuje nedostatak snage za preuzimanje odgovornosti u vlastitom djelovanju i želju da podijeli odgovornost s Fakultetskim vijećem Ekonomskog fakulteta.'

Tipurić ističe kako se raduje sjednici Senata 'koje će dati svoj sud i donijeti legitimnu odluku o ovoj situaciji'. 'Ukoliko Senat ne prihvati ovu odluku prof. dr. sc. Alekse Bjeliša, koja predstavlja presedan u povijesti Sveučilišta u Zagrebu, to će biti dokaz njegovog samovoljnog, ali i neozbiljnog djelovanja koje je Ekonomskom fakultetu i meni osobno nanijelo ogromnu štetu. U tom slučaju, očekujem da prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš odmah odstupi s mjesta rektora.'

Bjeliš: 'Neke stvari treba napokon riješiti!'

Rektor Bjeliš rekao je da njegovi razlozi za suspenziju nisu personalni: 'Tipurić se ne može suočiti sa situacijom. Mora shvatiti da je važna ova tema oko Ljetne škole i navodi Povjerenstva su tema, a personalni razlozi su sekundarni.'

'Neke stvari treba napokon riješiti!' - kaže Bjeliš i ističe da se Ljetna škola tek se razvija i da ona 'naravno, mora biti u okvirima pravila rada i zakonodavstva. Tendencija Sveučilišta je prema internacionaliziaciji, dapače to je nešto što želimo na Ekonomskom fakultetu, i to nešto što pozitivno što treba sačuvati'.

Nakon mjeseci spekulacija o nepravilnostima u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta, Povjerenstvo koje je rektor Bjeliš osnovao utvrdilo je da su 'organizacija i rad Ljetne škole u suprotnosti s pozitivni

Polaganje redovnih ispita za 2.000 kn?

'U okviru Ljetne škole ne smije se izvoditi kolegij iz redovitog studijskog programa', ističe se u izvješću Povjerenstva. Također, dodaje se da se međunarodni karakter Ljetne škole ne može smatrati ostvarenim, jer samo 3,6 posto studenata te škole dolazi izvan Hrvatske.

Prva suspenzija u 340 godina?

Rektor Bjeliš nije siguran je li on prvi rektor koji je suspendirao jednog dekana u povijesti Sveučilišta, ali kaže da otkada postoji institut suspenzije.

'Suspenzija je u zakonu uvedena ali ona je uvedena 2003. godine, a zatim i kroz Statut 2005. Ta povijest je relativno kratka…

Povjerenstvo tvrdi da je koncept Ljetne škole u suprotnosti sa Statutom fakulteta kojim se jamči jednakost uvjeta svim studentima prilikom polaganja ispita. Naime, zaključuje da studenti koji si ne mogu priuštiti 2.000 kuna za Ljetnu školu ne mogu ni položiti ispite s redovne nastave te ističe da su u Ljetnoj školi kolegiji koji se vode na redovnoj nastavi pa se tako kroz Ljetnu školu ne postiže izvrsnost.

'Protuzakonito je i nedopustivo da studenti u okviru Ljetne škole mogu polagati predmete koji su im upisani u indeks... Takav način izvođenja nastave je protuzakonit i nije u skladu s aktima Sveučilišta te diskriminira studente s obzirom na njihov materijalni status', piše u izvješću koje tportal.hr posjeduje u cijelosti.

Tipurić ponovno saziva Fakultetsko vijeće

Ljetnu školu Ekonomskog fakulteta pohađao je 2.501 student, što bi značilo da je uz školarinu od 2.000 kuna fakultet zaradio 5.002.000 kuna.

Povjerenstvo u kojemu su prof. Ivan Vinter sa Stomatološkog fakulteta, Aleksandra Čižmešija s PMF-a i Ivan Tomljenović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta preporučilo je rektoru Bjelišu da 'u okvirima svojih ovlasti provede odgovarajuće mjere u odnosu na Ekonomski fakultet u Zagrebu'.

Bjeliš je tako odlučio, samo nekoliko tjedana prije novih izbora za rektora Sveučilišta u Zagrebu, ući u povijest kao prvi koji je suspendirao jednog dekana.

Kako je ovo prvi takav slučaj, navodno su svi članovi Senata u šoku jer se ne zna procedura, a Vijeće Ekonomskog fakulteta koje i bira dekana dalo je podršku Tipuriću tj. 'izvođenju Međunarodne ljetne škole'. Naime, Tipurić je, saznavši da mu slijedi suspenzija, sazvao Vijeće te je tražio glasovanje o povjerenju. Podržalo ga je 95 profesora, a sedam je bilo protiv.

Bez obzira na to, Tipurić sada najavljuje da će 'u najkraćem roku sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj će se raspravljati o ovoj odluci Rektora i svim njezinim aspektima'.

Policija je istraživala suradnju HEP-a i Ekonomskog fakulteta
Ekonomski fakultet ponosan

Fakultetsko vijeće je 24. studenog zatražilo je daljnji razvoj i jačanje kapaciteta Ljetne škole, a čak i preporučuju drugim fakultetima slične modele obrazovanja. 'Međunarodna ljetna škola u postojećem obliku i obimu predstavlja strateški prioritet u segmentu internacionalizacije nastavnih aktivnosti i ključna je za dodatno osnaživanje pozicije Ekonomskog fakulteta.'

Bjeliš se nada da će u akademskoj raspravi Fakultetsko vijeće 'dobiti i dodatne informacije'. Na pitanje misli li da je Tipurić skrivao nešto od svojih kolega profesora, Bjeliš kaže da ne zna 'je li im se tajilo nešto ali, samo je izvješće Povjerenstva važno i sada očekujemo da ga uzmu u obzir'.

Inače, drugo rektorovo povjerenstvo koje je istraživalo suradnju HEP-a i EFZG-a ocijenilo je da tu nema nepravilnosti. Na čelu tog povjerenstva bila je supruga najizglednijeg predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.