PREVENTIVA

Timovi Civilne zaštite održali pokaznu vježbu spašavanja građana nakon potresa

02.06.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite u nedjelju su na poligonu Vatrogasne škole u Zagrebu demonstrirale vještinu i opremu za spašavanje građana nakon razornog potresa, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom je prigodom istaknuo kako je Hrvatska u pogledu civilne zaštite u samom europskom vrhu.

Oko 40 pripadnika tima za traganje i spašavanje održalo je pokazane vježbe spašavanja preživjelih u ruševinama, što su demonstrirali i na velikoj međunarodnoj vježbe u Portugalu, na kojoj su proteklog tjedna sudjelovali s timovima iz Francuske, Španjolske, Belgije i Njemačke i Portugala.

Ministar je istaknuo da je ta međunarodna vježba u Portugalu pokazala da su hrvatske postrojbe Civilne zaštite u samom europskom vrhu, a Hrvatska "ima ljude koji se svakodnevno obučavaju na nacionalnoj i međunarodnoj razini".

Dodao je i kako je od početka ove godine sustav civilne zaštite integriran na nacionalnoj razini vezano uz pravnu regulativu, te posebno naglasio uspjehe u povlačenju sredstava iz EU fondova, što je podiglo spremnost hrvatskih timova.

Osim ovih modula za zaštitu i spašavanje iz ruševina, Hrvatska ima i modul za radiološko-bilološko-kemijsko-nuklearno djelovanje, odnosno spašavanje od akcidenata te vrste, te spašavanje iz voda.

Spremnost naših timova za spašavanje iz voda nedavno je demonstrirana i kroz koordinaciju Civilne zaštite u poplavama u Karlovačkoj i Sisiačko-moslavačkoj županiji, gdje se, istaknuo je Božinović, vidjela dobra organizacija, stručnost i sinergija lokalne zajednice i nacionalne razine.

Taj će se sustav, najavio je, svakodnevno dodatno izgrađivati jer EU u sljedećem višegodišnjem financijskom proračunu planira za područje sigurnosti utrostručiti sredstva, a za zaštitu i spašavanje planirano je četiri puta više sredstava nego što je to bilo dostupno u aktualnom financijskom okviru.

Ministarstvo unutarnjih poslova već je pokazalo sposobnost u povlačenju sredstava iz tih fondova vezano uz vatrogasna vozila, a radiokomunikacijski uređaji, nabavljeni na taj način, u sljedećih će mjesec dana biti dostupni našim žurnim službama, izjavio je ministar.

"Napravili smo ozbiljne iskoraka u ljudstvu, a sada ćemo im osigurati najbolje uvjete koje mogu imati", poručio je ministar koji je najavio i da će prijedlog novog Zakona o civilnoj zaštiti uskoro biti poslan u javno savjetovanje te očekuje niz konstruktivnih primjedaba za poboljšanje učinkovitosti sustava.

  • +16
Postrojavanje državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL