zbog tragedije na pagu

Tijesnom većinom smijenjena šefica Centra za socijalnu skrb u Zadru

11.03.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb na svojoj trećoj sjednici odlučilo je razriješiti ravnateljicu Vesnu Burčul, čiju je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila resorna ministrica Nada Murganić

Dosadašnja ravnateljica Burčul neće dobiti otkaz, nego ostaje raditi u centru, ali na niže rangiranom mjestu.

Odluku je Upravno vijeće donijelo većinom glasova, odnosno troje ih je bilo za razrješenje, a dvoje protiv.

Nije poznato tko će naslijediti Burčul na mjestu ravnateljice. Naime, i bez razrješenja mandat bi joj istekao za pet dana, a na natječaj za novi mandat i prije događaja na Pagu javila se samo Burčul.

Podsjetimo, njeno razrješenje je nakon tragičnog događaja na Pagu zatražila ministrica obitelji i demografije Nada Murganić. 'Predložila sam smjenu na osnovi uvida nadzora, upravnog nadzora koji je u nadležnosti Ministarstva. Prepoznala sam određene propuste u radu, za koje je odgovorna ravnateljica, čije sam razrješenje predložila Upravnom vijeću', kazala je svojedobno Murganić.

No ravnateljica Burčul smatrala je da se tragedija na Pagu nije mogla predvidjeti. 'Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica, tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti', poručila je.

Podršku ravnateljici dalo je i četrdesetak djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb, a podržala ju je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Udruga ističe da se radi o traženju neutvrđene i neargumentirane odgovornosti pojedinih socijalnih radnika, bez sagledavanja načina upravljanja cjelokupnog sustava pružanja socijalne zaštite.