žale se na uvjete rada

Zadarski socijalni radnici bijesni na ministricu: Oštro osuđujemo njezine izjave!

07.03.2019 u 16:18

Bionic
Reading

Djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb u četvrtak su osudili izjave ministrice socijalne politike Nade Murganić koja je, zbog tragičnog događaja na Pagu, bez nalaza upravnog nadzora predložila smjenu ravnateljice Centra Vesne Burčul

"Oštro osuđujemo medijske istupe ministrice Nade Murganić koja je prozvala i osudila ravnateljicu, kao i djelatnike ovog Centra, prije nego li je upravni nadzor uopće započeo sa svojim radom", poručuju u priopćenju zadarski socijalni radnici koji su za petak u 11,30 sati najavili kratak prosvjed ispred Centra za socijalnu skrb, u vrijeme kada Upravno vijeće treba odlučivati o eventualnoj smjeni ravnateljice Burčul.

Peteročlano Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb u utorak, nakon dvosatne rasprave o nalazima inpekcijskih nadzora, nije donijelo odluku o smjeni Burčul, već su odluku odgodili za petak.

Inspekcijske nadzore Ministarstva socijalne politike i Komore socijalnih radnika naložila je resorna ministrica Nada Murganić, ujedno zatraživši smjenu ravnateljice zbog tragičnog događaja u Pagu, kada je 54-godišnji otac svoje četvero malodobne djece bacio s balkona visokog šest metara.

Djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb navode da je taj događaj na Pagu pokrenuo lavinu negativnih i osuđujućih komentara mnoštva ljudi kojima nije poznat način rada centra niti ovlasti koje ima.

Tvrde da rade u neadekvatnim uvjetima, preopterećeni javnim ovlastima i višestrukom nepotrebnom administracijom. Nemaju status službene osobe, a nedostatak stručnih radnika sve je veći.

"Unatoč svim problemima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, smatramo da svoj posao obavljamo savjesno, odgovorno i prema pravilima struke", ističu u priopćenju.

Privođenje oca s Paga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Navode da Centar za socijalnu skrb Zadar sa svojim podružnicama Gračac, Obrovac, Pag i Obiteljski centar pokriva područje koje naseljava 121.857 stanovnika, a zaposlena su svega 43 stručna radnika.

Tijekom 2017. godine oni su zaprimili 9633 predmeta, a u prošloj godini 11.863 predmeta. U zemljama Europske unije socijalni radnik istovremeno je zadužen za 10-50 obitelji, a hrvatski socijalni radnik za više od 200 obitelji.

"Kako je moguće istovremeno voditi 200 slučajeva zanemarivanja ili zlostavljanja djece i starijih osoba, pri tome rješavati administrativne poslove i pratiti sve te obitelji na terenu", pitaju se zadarski socijalni radnici.

Ponovno upozoravaju nadležne da se žurno pokrene reforma cjelokupnog sustava jer je svakim danom broj potrebitih sve veći, a broj stručnih radnika sve manji, čime su izravno ugrožene najosjetljivije skupine društva.

Pri tome, ističu zadarski socijalni radnici, sa svakom reformom kreće se od vrha, a ne od dna.