VELEPOSLANSTVO SAD-A UPOZORAVA

'Tijekom sutrašnjeg prosvjeda moglo bi izbiti nasilje'

06.04.2013 u 17:26

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu obavijestilo je američke državljane da se u nedjelju na Trgu bana Jelačića održava prosvjed protiv uvođenja ćirilice i savjetovalo im da taj prostor izbjegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja

'Iako bi prosvjed trebao proteći mirno, moglo bi doći do sukoba i izbijanja nasilja. Trebali bi izbjegavati mjesta održavanja prosvjeda i biti oprezni ako se nađete u blizini bilo kakvih većih okupljanja ili prosvjeda', navodi se u informaciji veleposlanstva američkim građanima.

Policija i organizatori očekuju veliki broj sudionika na skupu pa se mogu očekivati i prometni zastoji u centru Zagreba u vrijeme prosvjeda, dodaje veleposlanstvo. U uputama koje američka veleposlanstva u svijetu rutinski objavljuju u povodu događaja s većim rizikom, državljane SAD-a koji putuju ili borave u Hrvatskoj također se poziva da se registriraju u veleposlanstvu kako bi dobili najnovije informacije o stanju sigurnosti i kako bi ih veleposlanstvo moglo kontaktirati u slučaju izvanrednih situacija.

Slična upozorenja veleposlanstvo je objavilo i uoči nedavnog susreta nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Zagrebu te u povodu održavanja Gay Prideova u Splitu i Zagrebu prošle godine.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizira u nedjelju u podne na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj. Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako očekuje da će središnji zagrebački trg biti prepun hrvatskih domoljuba i svih onih koji podržavaju ono za što se zalaže i traži njegov stožer.