SELEKTIVNOST I SPOROST

TI od Hrvatske traži jačanje borbe protiv korupcije

19.04.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Nevladina organizacija Transparency International objavila je u utorak u Bruxellesu priopćenje u kojem od Hrvatske traži jačanje borbe protiv korupcije te da treba osigurati da provedba protukorupcijskih mjera postane nepovratan proces

U priopćenju se, međutim, spominje kako 'postoji zabrinutost da nedostaje jasne političke volje za borbu protiv korupcije u određenim područjima'. TI ističe da unatoč rastućem broju slučajeva korupcije na visokoj razini koji se istražuju, još uvijek postoji zabrinutost oko selektivnosti istražiteljskih i tužiteljskih postupaka te zbog kroničnog nedostatka pravomoćnih presuda i oduzimanje nezakonito stečene imovine, što dovodi do pitanja oko 'političke nepristranosti policije i ureda tužitelja'.

Također se kaže da pitanje sukoba interesa nije do kraja definirano i riješeno. U priopćenju se spominje i 'kontroverzni zakon o golfu koji derogira pravo na vlasništvo i ... povećava rizik od korupcije na razini lokalnih vlasti'. TI upozorava i na 'nedovoljnu socijalnu i institucionalnu zaštitu svjedoka, zviždača, istraživačkih novinara i branitelja ljudskih prava te aktivista transparentnosti i borbe protiv korupcije'.