the guardian

Politikom nabijena Eurovizija, Hrvati ismijavaju Putina kao 'krokodilskog psihopata'

13.05.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Bit će raketa, vojnika i brkatih muškaraca u gaćama koji će ismijavati Vladimira Putina kao 'krokodilskog psihopata' – i to je samo hrvatski nastup, piše The Guardian uoči večerašnjeg velikog finala Eurovizije 2023, koje ocjenjuje kao jedno od politički najoštrijih posljednjih godina.

Jedno od politički najbrijanih finala Eurovizije posljednjih godina održava se večeras u Liverpoolu u pozadini rata u Ukrajini koji ne pokazuje nikakve znake završetka, piše The Guardian.

'Zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se obrati uživo tijekom četverosatnog prijenosa odbijen je jer su organizatori bili zabrinuti da time riskiraju politizaciju natjecanja. Međutim, u 67. izdanju ovog izuzetnog događaja biće malo suptilnosti', navodi list dodajući da će veliki glazbeni spektakl početi nastupom prošlogodišnjih pobjednika, ukrajinskog Kaluš orkestra, koji će otpjevati hit 'Stefania'.

Spektakl će biti prenošen uživo za globalnu televizijsku publiku, više od 160 milijuna ljudi iz M&S Bank Arene na obali Merseya. Jednu od najpolitičnijih pjesama izvest će hrvatski nadrealni punk rock bend Let 3, koji pjevaju o 'krokodilskom psihopatu' Putinu i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Bend, koji se pojavljuje na bini u vojničkim odjelima i iscrtanim brkovima prije nego što se skinu u donje rublje i otkriju ogromne rakete, uspoređju na internetu s onim što bi rezultiralo kao plod 'ako bi Super Mario, jež Sonik i Boy George dobili zajedničku bebu'.

I u nastupu Švicarske padaju rakete a stihovi su: 'Ne želim biti vojnik, vojnik. Ne želim se igrati s pravom krvi.'

Svaki nastup će biti predstavljen video snimcima 'razglednica' koji prikazuju znamenitosti Ukrajine i Britanije, zajedno s 35 drugih nacija koje se natječu, kao potvrda ovogodišnjeg slogana „ujedinjeni muzikom“, kao i da bi se skrenula pažnja na zemlju pod opsadom.

Jer, podsjetimo, Velika Britanija i Liverpool su domaćini Eurovizije umjesto Ukrajine.

Bit će i suza. Suvoditeljica Hannah Waddingham, zvijezda serije Teda Lasso, bila je prilično emotivna tijekom izvođenja pjesme 'You’ll Never Valk Alone' na probama u petak.

  • +2
Let 3 na probi uoči sutrašnjeg nastupa u finalu Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pjesmu, koja je postala himna nogometnog kluba Liverpool, izvest će Duncan Laurence iz Nizozemske tijekom glasovanja, a emitirat će se i snimke Ukrajinaca koji pjevaju u Kijevu.

Ukrajina ima cilj da postane prva zemlja od Irske 1994. koja je pobijedila u dvije uzastopne godine na Eurosongu.

Elektro duo Tvorchi, čije su probe kod kuće prekidane sirenama za zračnu uzbunu, nadaju se da će pobijediti na glasanju sa svojom pjesmom 'Heart of Steel', koja upozorava na prijetnju od nuklearnog armagedona.

Par, koji je prošetao tirkiznim tepihom Eurovizije u blejzerima s ugraviranim imenima i težinom beba koje su prerano rođene zbog rata, prikupljaju novac za kupovinu neonatalnih inkubatora za svoju zemlju.

Pjevač Jeffery Kenny rekao je da će razmotriti prodaju čuvenog trofeja u obliku mikrofona ako pobjedi u subotu, nakon što je Kaluš orkestar prodao prošlogodišnju nagradu prikupivši 822.000 dolara za ukrajinsku vojsku.

'Ako pobijedimo, u redu je – prodat ćemo trofej. Prodat ćemo našu odjeću, nije važno', rekao je on.

  • +9
Eurosong - 1. polufinalna večer Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Tvorchi nikada nisu očekivali da će biti izabrani da predstavlja svoju zemlju – kupili su karte za vlak do Kijeva na dan izbora. Njihov rodni grad, Ternopilj u zapadnoj Ukrajini, navodno su ovog tjedna granatirale ruske snage.

'Rezultati u ovom slučaju nisu važni', rekao je Kenny.

'Prva stvar je pobijediti u ratu jer je to jedini način na koji možemo biti domaćini'.

Međutim, svako tko očekuje da će Ukrajina doći do pobjede treba ponovo razmisliti.

Švedska je glavni favorit s povratnicom Loreen, koja je pobijedila 2012. s himnom „Euforia“.

Finac Käärijä koji je ovog tjedna pozirao za selfije s brojnim obožavateljima ispred vlastite mobilne saune u Albert Doku u Liverpoolu, nevjerojatno je popularan, a njegov 'Cha Cha Cha' lako ulazi u uši.

Britanka Mae Muller, koja još nije bila rođena kada je Britanija posljednji put bila domaćin Eurovizije, trebala bi završiti među prvih 10 s 'I Wrote a Song'.

Adrian Bradley ekspert za Euroviziju, rekao je da je standard performansa ovogodišnjih natjecatelja bio korak naprijed u odnosu na prethodne godine, čemu je pomogla 'zaista impresivna' BBC produkcija.

To je također bila jedna od najpolitičnijih Eurovizija posljednjih godina, rekao je, usprkos pokušajima organizatora da budu studiozno neutralni.

Bradley je naveo da sve to što se događa Ukrajincima utkano i u nastupima kao kod sirena za zračni napad u pjesmi 'Ordinary World' pa sve do boja ukrajinske zastave…

'Mislim da producenti emisije guraju u potpunosti koliko mogu i dobro rade na tome', ocijenio je.

Paul Bradley, koji je ranije radio za Euroviziju, rekao je da BBC i Europska radiodifuzna unija, koja je vlasnik natjecanja, nisu bježali od rata usprkos pravilima o nepolitičkoj prirodi natjecanja.

'Politika dolazi na Svjetsko prvenstvo, dolazi na Olimpijske igre, a također i na Euroviziju – ali sve u svemu, to je i dalje zabavna emisija', rekao je on.

'Mislim da je to najvažnije da je veselo. Pandemija nam je pokazala da nam je potreban bijeg, a Eurovizija to nudi u izobilju“ zaključio je Bradley, piše Guardian.