GRADONAČELNIK OSAKE

'Tetoviranima otkaz i zabrana dolaska na bazene'

17.05.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Toru Hashimoto, 42-godišnji odvjetnik koji je postao gradonačelnik Osake krajem prošle godine, naredio je pregled 30.000 zaposlenika nakon pritužbi da je socijalni radnik zastrašivao djecu pokazujući im svoje tetovaže, piše The Guardian. Tako više od 100 zaposlenika gradske uprave Osake mora ukloniti svoje tetovaže ili potražiti drugi posao u privatnom sektoru jer se gradonačelnik odlučio obračunati s tetovažama

Tetovaže, posebno velike, s motivima mitskih zvijeri i šoguna se tradicionalno povezuju u Japanu s članstvom u bandi Yakuza. Međutim, u današnje vrijeme skromniji dizajn koji se može vidjeti na rukama i nogama mladih japanskih ljudi je više modni izričaj nego dokaz antisocijalnih tendencija. No, unatoč tome, gradonačelniku Osake se ne sviđaju.

Naime, tetovaže su zabranjene na bazenima i javnim kupalištima Osake, ili ih je potrebno prikriti, a mnoge velike tvrtke, poput dviju najvećih japanskih zrakoplovnih kompanija, zabranjuju stjuardesama da imaju ikakvu tetovažu.


Zaposlenici su zamoljeni da dobrovoljno prijave sve tetovaže na rukama, nogama, glavi ili bilo kojem drugom dijelu tijela koji je vidljiv javnosti dok su na službenoj dužnosti. Također su zamoljeni da daju podatke o skrivenim tetovažama i koliko dugo ih imaju.

Prema anketi, 98 posto radnika ima tetovaže na vidljivim dijelovima tijela, 12 posto na skrivenim mjestima, i još 16 na oba, prema pisanju lista Asahi Shimbun.

Grad sada razmatra hoće li tražiti od zaposlenika, od kojih većina radi na zbrinjavanju otpada i u javnom prijevozu, da izbrišu tetovaže ili čak da potraže drugi posao.