IZLET NA MARKOV TRG

Tetošenjem Purde vladajući skupljaju bodove

10.03.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Iako su za drugi progon Tihomira Purde te njegov gotovo dvomjesečni pritvor u zeničkom zatvoru odgovorni pravosudni repovi, nesređena pravna situacija sa Srbijom, ali i inertna hrvatska politika, ovog vukovarskog branitelja primila je danas premijerka Jadranka Kosor, koju Purda simpatizira, rekavši da joj je to najsretniji dan u životu. No je li Purda poslužio vladajućima da ponovno uz sebe stegnu branitelje, koji su prvi put u 20 godina izrazili otvoreno nezadovoljstvo politikom HDZ-a?

Svima je jasno da Tihomir Purda, od trenutka kad je uhićen na bosanskohercegovačkoj granici, više nije bio skromni vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora s troje djece i četvrtim na putu, već da je, ne svojom željom, postao simbolom kafkijanske bizarnosti pravosuđa i političkih odnosa Hrvatske i Srbije.

Na njegovoj je koži također pokazana tromost i inertnost onih koji su mogli utjecati da do njegovog uhićenja ne dođe, koji su na sporni zakon, kojim si je Srbija dala za pravo pravno goniti bilo kojeg državljana za navodni zločin počinjen na teritoriju bilo koje države bivše Jugoslavije, reagirali osam godina nakon njegovog donošenja.

Stoga se postavlja logično pitanje je li današnji posjet Tihomira Purde premijerki i njegov odlazak u Sabor u aranžmanu HDZ-ovih zastupnika tek uvod u predizbornu kampanju u kojoj će spašavanje vojnika Purde biti jedan od glavnih aduta.

'Želim vjerovati da je to napravljeno kao znak pažnje branitelju koji je ni kriv ni dužan bio u zatvoru. Krije li se iza toga politički motiv, ne mogu znati', rekao nam je Predrag Fred Matić, savjetnik Ive Josipovića za branitelje. No podsjeća da je izborna godina i da se iza svakog postupka kriju nečiji interesi, a u ovom slučaju su to najmanje interesi Tihomira Purde.

Purda u Dinamu i Hajduku

Za Purdu se otimaju i dva najveća hrvatska nogometna kluba. Nakon posjeta Saboru, ovaj vukovarski branitelj uputio se na Maksimir gdje će ga u Plavom salonu primiti vodstvo Dinama. No budući da Purda ipak više ljubi bijelu boju od plave, kao navijač Hajduka sutra putuje u Split.


Branko Borković - Mladi Jastreb kratko nam je rekao da s Purdom vladajući žele skrenuti pozornost sa stvarnih problema u državi. 'Pokušavaju na taj način sakriti ono što se događa', kaže Borković.

Za razliku od njih, saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić kaže kako o Purdinom posjetu Vladi ne može govoriti jer ne zna detalje i motive tog sastanka, no ističe kako mu je bilo drago Purdu vidjeti u Saboru. 'Treba voditi računa da nitko ne sakuplja političke poene na tragediji koju je on prošao', rekao je.

No njegov saborski kolega iz SDP-a Ante Kotromanović, s obzirom na stranku kojoj pripada, bio je najoštriji prema Purdinom izletu u Vladu i Sabor.

'Čovjek je proživio puno negativnih stvari koje mu je priuštila Vlada i nije primjereno da tako postupaju s njim. Preko njega pokušavaju obrisati sve negativno što mu se desilo', rekao je SDP-ovac, koji nije niti znao da Purda dolazi u Sabor.

Za komentar smo zamolili i jednog od organizatora velikog braniteljskog prosvjeda, Željka Sačića. 'Njegova je sloboda najbitnija, mi mu i dalje dajemo potporu kao što bismo dali i svakom hrvatskom građaninu kada bi se našao u situaciji u kakvoj se našao on. Bilo bi od nas krajnje nekorektno osuđivati Purdu zbog njegovih političkih afiniteta, zato molim vladajuće političare da ne zlorabljuju njegovu slobodu', rekao je Sačić i dodao da ga je Purda zvao prije nekoliko dana kako bi se zahvalio na potpori.