MINISTRICA JURLINA ALIBEGOVIĆ

'Teško mi je komentirati izjave Milorada Pupovca'

29.09.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović odbila je u četvrtak u Dubrovniku komentirati pitanje kvota SDSS-a u javnim poduzećima rekavši kako je usmjerena na reformske mjere te da joj je stoga 'teško komentirati izjave Milorada Pupovca i druge gospode koji imaju neke druge prioritete vezano za svoja područja aktivnosti'

Ministrica Jurlina Alibegović u Dubrovniku sudjeluje na međunarodnoj konferenciji ‘SINCERE’, a upitana za stav Mosta oko posljednjih istupa SDSS-a, rekla je kako se bavi drugim stvarima. 'Ja se posljednjih dana bavim pitanjima Ministarstva uprave, a to su reformske mjere na kojima intenzivno radimo zadnjih osam do devet mjeseci, i teško mi je komentirati izjave Milorada Pupovca i drugu gospodu koji imaju neke druge prioritete vezano za svoja područja aktivnosti', rekla je ona.

Govoreći o konferenciji '' Smart Ideas and a New Concept of Economic Regeneration in Europe’’ te poziciji Hrvatske u Europi u smislu traženih industrija, ministrica je rekla kako drži da industrija proizvodnje igrica može puno napraviti za gospodarstvo Hrvatske, ali i kako su hrvatski aduti kreativne I kulturne industrije.

'Ima puno sektora gdje je Hrvatska uspješna i ima potrebna znanja i iskustva. Ja bih izdvojila kreativne i kulturne industrije koje su puno toga napravile zadnjih godina posebno u recesijsko vrijeme kada industrije koje su bile tako reći tradicionalne nisu mogle pokazati rast iz opravdanih razloga. Smatram da ICT industrija, industrija proizvodnje igrica povezana s naprednom IT tehnologijom može puno toga napraviti za gospodarstvo Hrvatske'', istaknula je tehnička ministrica uprave.

Pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić rekao je kako se ovogodišnja konferencija bavi najvažnijim temama za budući rast europskih gospodarstva, mogućnostima reindustrijalizacije i pametne specijalizacije.

'Uvriježeno je mišljenje kako budući rast gospodarstava mora uključivati razvoj novih industrija. Nije više pitanje treba li Europi novi zamah industrijskog razvoja, nego i kakve industrije nam trebaju te kako se može doprinijeti ostvarivanju toga da Europa bude konkurentna u znanjem intenzivnim industrijama na globalnoj razini. Turistički sektor može biti generator koji može potaknuti rast takvih industrija', istaknuo je.
Na panelu u sklopu konferencije o industrijskoj politici u zemljama središnje i jugoistočne Europe uz ministricu Jurlina Alibegović govorili su zamjenik premijera za europske poslove Republike Makedonije Fatmir Besimi, ministar industrije i trgovine Češke Republike Jan Mladek, ministrica industrije i trgovine Republike Kosovo Hykmete Bajrami. Panel su moderirali Shqiponja Telhaj s London School of Economics i Iraj Hashi sa Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji.